Volledig scherm
De decennia oude treurbeuk op landgoed Welleveld in Duiven wordt gekapt. © Jan Ruland van den Brink

Kap van oude beuk in Duiven: ‘Het mooie van Welleveld komt nooit meer terug’

DUIVEN -  De oude treurbeuk voor Huize Welleveld in Duiven is bezig aan zijn laatste zomer. Volgens de gemeente verkeert de boom in een matige toestand en daarom volgt kap dit najaar. Diverse Duivenaren zijn boos. ‘Dit komt de gemeente maar wat goed uit’.

Mooi is de treurbeuk op Landgoed Welleveld in Duiven al lang niet meer, maar dat maakt het afscheid voor veel buurtbewoners niet minder moeilijk.

In 2016 werd de imposante boom nog aangewezen als ‘beeldbepalend’, maar de hete en droge zomer van 2018 heeft zijn conditie sterk verslechterd, zo concludeert een onafhankelijke boomverzorger, die in opdracht van de gemeente Duiven onderzoek deed naar de boom.

Er is bladsterfte ontstaan en dat heeft zich doorgezet in taksterfte. Nu is zo’n groot gedeelte van de kroon verdord dat de boom zichzelf niet meer kan koelen. Het afstervingsproces wordt op deze manier alleen maar versneld’, meldt Pius Floris Boomverzorging Veenendaal. 

Kaalslag

Quote

Het mooie van Welleveld is weg en dat krijg je ook niet meer terug.

Marjoleine Snaas

In 2016 werden tientallen bomen gekapt om woningbouw mogelijk te maken bij Huize Welleveld, de oude burgemeesterswoning die sinds 1992 een gemeentelijk monument is.

Het betrof gezonde bomen, maar ook bomen die door schimmelzwammen waren aangetast en daarom dreigden om te waaien. Door de kap kwam de oude treurbeuk vol in de zon en wind te staan en dat kan hebben meegespeeld in zijn aftakeling, meent Chris Baltjes, fractievoorzitter van GroenLinks in Duiven.

,,Ik ben geen expert, maar feit is wel dat de boom het tot dat moment goed deed. Nu ziet hij er erg treurig uit en je kunt je afvragen wat daarvan de oorzaak is. Ik denk wel degelijk dat de veranderende omstandigheden een rol hebben gespeeld.”

‘Dit gaat mij aan het hart’

Oud-gemeenteraadslid Marjoleine Snaas maakte zich in 2016 ontzettend boos over de massale kap op het landgoed. Dat de treurbeuk nu ook sneuvelt, was te verwachten, zegt ze. ,,De ooit zo prachtige boom heeft altijd tussen andere bomen gestaan, die de wind opvingen.

Ook is het wortelwerk tijdens de kaalslag in 2016 beschadigd. En dan die warme zomer erover heen. Ik heb hier echt met de tranen in de ogen om moeten huilen. Hoe kunnen ze dit nu doen. Dit gaat mij aan het hart.” 

Facebook

Volledig scherm
Voormalig GroenLinks-raadslid Marjoleine Snaas bij de oude beuk voor Huize Welleveld. © Jan Ruland van den Brink

Duiven kondigt de voorgenomen kap aan op Facebook. De reacties zijn niet mals. Een enkeling heeft vrede met de kap van een boom ‘die toch niet meer te redden is’, het merendeel is boos en vermoedt opzet.

‘Vraag me af of ze er bewust iets in hebben gespoten, aangezien hij midden op het landgoed staat. Zou me niks verbazen... dit komt de gemeente maar wat goed uit om de boel verder te kunnen volbouwen’, moppert iemand onder het bericht.

De bouw van het nieuwe wijkje op Landgoed Welleveld, ingeklemd tussen Visserlaan en burgemeester van Dorth tot Medlerstraat, is dit jaar gestart. Er komen in totaal vijftien riante woningen.

Snaas: ,,Wonen in het groen, zegt de projectontwikkelaar dan. Ga toch weg, die paar sprietjes die er komen? Het was hier ooit groen. Nu komen er een paar sprietjes. Het mooie van Welleveld is weg en dat krijg je ook niet meer terug.”

Walnotenboom

Buurtbewoners hoeven zich geen zorgen te maken dat er op de plek van de treurbeuk een woning verrijst. Duiven belooft op exact dezelfde plek een nieuwe boom te planten. Waarschijnlijk valt de keuze op een walnotenboom.

Een boomtechnisch adviseur is op 30 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur aanwezig op landgoed Welleveld om uitleg te geven aan belangstellenden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers