Volledig scherm
De processie trekt in 1998 door Groessen (Terpstraat). © Historische Kring Duiven

Laatste traditionele Omdracht van Groessen, daarna iets nieuws

GROESSEN - De jaarlijkse Omdracht van Groessen gaat veranderen. Dat heeft de Andreasparochie besloten. Besloten is te zoeken naar een nieuwe manier om de processie toch voort te laten leven. Hoe, dat is nog de vraag. Op zondag 16 juni wordt de laatste, traditionele Omdracht gehouden.

De Omdracht in Groessen vindt jaarlijks plaats op Drievuldigheidszondag: de zondag na Pinksteren. Processies waren vroeger een manifestatie van het katholieke geloof, de verbondenheid van de gemeenschap, waarin hulde werd gebracht aan Christus in het Heilig Sacrament. Daarnaast was de processie een kleurrijke stoet van kleine en grote bruidjes, misdienaars, koren, muziekkorpsen, schutterij, vaandels en groepsvlaggen. De priester liep onder het baldakijn en droeg de monstrans met daarin de gewijde Hostie (het Heilige Sacrament). De monstrans in Groessen is rond 1700 gemaakt door de Kalkarse edelsmid Rabanus Raab. Omstreeks het midden van de 16e eeuw wordt het houden van een processie al vermeld door de Groessense pastoor Jacob Valck in zijn ‘Kerckenboeck’.

Veranderingen

De processie is altijd aan veranderingen onderhevig geweest. En volgens de Andreasparochie moet de Omdracht opnieuw aangepast worden, gedwongen door een gebrek aan vrijwilligers en de vraag of een processie nog wel aansluit bij de belevingswereld van jongeren en jongvolwassenen.

De Andreasparochie is daarom in overleg gegaan met diverse groepen uit het dorp. Uit de gesprekken is gebleken dat iedereen de Omdracht wil behouden, maar wel in een andere vorm. Welke vorm dat wordt, wordt in het najaar bepaald. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers