Volledig scherm
Het paasvuur van Azewijn in 2018 in een vroeg stadium. © Jan Ruland van den Brink

Loo en Azewijn treuren om uitblijven paasvuur

LOO/ AZEWIJN - De stapel snoeihout in Loo die zondag had moeten veranderen in een mooi paasvuur, wordt zo snel mogelijk verwijderd. De gemeente Duiven zette begin deze week een streep door het evenement vanwege de aanhoudende droogte. De organisatie krijgt bij het afvoeren van het hout hulp van de gemeente.

,,Gisteren (dinsdag, red.) hebben we al een deel weg kunnen werken", zegt Marcel Janssen, een van de personen achter het paasvuur. ,,Eigenlijk willen we voor het weekend alles weg hebben.” De boodschap van de gemeente Duiven dat de vergunning voor het paasvuur werd ingetrokken, kwam hard aan in Loo. Janssen: ,,Al wisten we dat dit vanwege de droogte zou kunnen gebeuren. Met ons vinden heel veel mensen uit Loo en de directe omgeving dit enorm jammer. We waren hier toch al vanaf januari mee bezig. In de afgelopen weken kregen we de vergunning rond en zaterdag is er al hout gebracht.”

Meer dan een bord ophangen - met de afgelasting als boodschap - en de stapel in de gaten houden, kunnen de vrijwilligers niet doen. ,,Volgend jaar gaan we weer een poging wagen.”

‘Paniekvoetbal’

Of dat in Azewijn gaat gebeuren, is nog maar de vraag. ,,Ik vind dit een beetje paniekvoetbal van de gemeente Montferland", zegt Dik-Jaap Wentink van de organiserende carnavalsvereniging De Vossenjagers. ,,Als er steeds het minste of geringste wordt aangegrepen om ergens een streep door te zetten, dan passen wij.”

In de gemeente Montferland werden er in totaal vijf ontheffingen afgegeven voor paasvuren, maar geen van de vuren mag aangestoken worden. Of dat na Pasen wél een keer mag, wordt per geval bekeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers