Volledig scherm
De AVR in Duiven. © theo kock persfotografie

Meerderheid in raad voor twee windturbines bij Lathum

UpdateLATHUM - Het ziet ernaar uit dat het Waterschap Rijn en IJssel toch toestemming zal krijgen voor de bouw van twee windmolens in Lathum. Tijdens een debat gaven vijf van de acht partijen aan de bouw toch te steunen. 

Vorige week kwam er nog veel ontevredenheid vanuit de Duivense gemeenteraad omtrent de komst van twee torenhoge windmolens naast de afvalverwerker AVR. Maar sinds het positief advies van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) lijkt het tij gekeerd. Waarschijnlijk zullen 17 van de 21 raadsleden akkoord gaan met het verlenen van de omgevingsvergunning. Dan kan het waterschap beginnen aan de bouw van de windturbines. 

PvdA, GroenLinks en Pro Duiven blijven felle tegenstanders. Die partijen zijn vooral van mening dat ze niet voldoende werden betrokken bij het hele proces. ,,Dat de participatie nu niet goed verloopt kan neerslag hebben op komende projecten’’, zegt PvdA raadslid Walraven. Volgende week dinsdag neemt de raad een definitief besluit.

Als wordt besloten dat de bouw van start kan gaan, dan zullen omwonenden vermoedelijk in beroep gaan bij de Raad van State. Dat zal zeker een paar maanden vertraging opleveren. 

Vorige week concludeerde de GGD dat de windmolens de luchtkwaliteit niet zullen aantasten, ondanks dat ze naast de 90 meter hoge pijp van de AVR worden geplaatst. Dat was ook de voornaamste zorg van omwonenden. De resultaten van de GGD werden al tot twee keer toe bevestigd door twee andere onafhankelijke bureaus. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers