Koos Wolters met zoon Ramses op de plek waar het moet gebeuren.
Volledig scherm
Koos Wolters met zoon Ramses op de plek waar het moet gebeuren. © Jan Ruland van den Brink

Nieuw Liemers Literair Lentefestival begint thuis voor de deur

GROESSEN - Eerste paasdag is de eerste editie van het Liemers Literair Lentefestival. In de paradijsappelboomgaard van Frans Wolters kunnen liefhebbers van literatuur aan lange tafels aanschuiven voor een uitgebreide ‘Liemerse maaltijd’. Dichters en schrijvers dragen elders onder de bomen hun werk voor. 

Dat het festival met Pasen samenvalt, is toeval. De dag is gekozen, omdat de hoogstamboomgaard in Groessen dan in volle bloei staat. De initiatiefnemer is licht- en geluidstechnicus Koos Wolters: ,,Ik ken de performers van andere festivals, waar ik de techniek verzorgde. Ik wilde ze naar de Liemers halen om eens iets heel anders te brengen dan de traditionele Maïsfeesten. De bloeiende boomgaard van mijn vader leek me een prachtige locatie. Ik wil graag laten zien hoe mooi ook het gecultiveerde land kan zijn.” 

Dichter des Achterhoeks

Koos Wolters met zoon Ramses op de plek waar het moet gebeuren.
Volledig scherm
Koos Wolters met zoon Ramses op de plek waar het moet gebeuren. © Jan Ruland van den Brink

Hij benaderde de Dichters des Achterhoeks Jack Weijkamp en Lucy Legeland van de Firma Weijland, een literair en muzikaal productiehuis. Mensen Zeggen Dingen, een platform voor poëzie en performance, levert jong talent. Ze sturen de Arnhemmers .k.a.t.e. (Kate Donkor) en Mahat Arab. Ook rapper/dichter Nabil Tkhi, bekend als De Alchemist, is uit hun koker. Verder komt Vrouwkje Tuinman naar de boomgaard. 

Zij sloeg de laatste maanden geen televisietalkshow over nadat zij het postume boek Klaar publiceerde aan de hand van de computeraantekeningen van haar overleden geliefde, de schrijver F. Starik. De voormalige Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze en Zevenaarder Thijs Bisschops met zijn ‘sproëzie, spoken word, dichtkunst, rijmelarij en nog veel meer literaire ongein’, completeren de lijst.

Fietstochten

Koos Wolters nam Jeanet Hacquebord en Lex Kwee van P22 in de arm voor de productie van het festival. Zij organiseerden ook theater-op-locatie voorstellingen zoals Prateur, Spijkerkwarts, ArnhemCS en Doesburg777. Ze vroegen chef-kok Kristin van der Veen om een vijf-gangenmaaltijd samen te stellen van Liemerse streekproducten. Hacquebord en Kwee kochten de bieren in bij Stadsbrouwerij Wittenburg in Zevenaar en appel- en perensap in Groessen. 

Ze hebben ook vier fietstochten naar het festival uitgezet. Bezoekers kunnen een app downloaden met routes vanuit Arnhem, Nijmegen, Doesburg en Doetinchem. Onderweg kunnen ze luisteren naar speciaal voor deze ritten geschreven gedichten. ,,Het Literaire festival begint dus al als je thuis wegrijdt” zegt Lex Kwee.

Het Liemers Literair Lentefestival is op zondag 21 april. Het begint om 15.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Tickets kosten 32,50 euro of 30 euro bij groepen van 3 of meer. Dat is inclusief vijfgangendiner, maar exclusief drankjes. Reserveren via LNTF.nl is noodzakelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers