Volledig scherm
Hotel Arnhem Centraal aan het Willemsplein in Arnhem. Op de begane grond is restaurant Arnhem Plaza gevestigd. Ook dat is nu dicht. © DG

Omstreden hotelbaas Arnhem moet restaurant in Duiven gedwongen verkopen

DUIVEN - Duiven dwingt een horecaondernemer zijn Griekse restaurant in Duiven te verkopen. Burgemeester Ahmed Marcouch  van Arnhem sloot zaterdag al een ander bedrijf van hem, Hotel Arnhem Centraal. Aanleiding voor de maatregel is een veroordeling voor verduistering van 19,5 miljoen euro van de Belastingdienst. 

De fraudezaak dateert uit 2014. De hoofdverdachte is een belastingambtenaar uit Duiven. Hij kreeg in juni van dit jaar vier jaar cel voor verduistering. 

Zijn kompaan, de eigenaar van het Duivense restaurant en Hotel Arnhem Centraal, kreeg drie jaar en tien maanden. Beiden zijn in hoger beroep gegaan.

Vergunning

Burgemeester Rik de Lange van Duiven wilde daarom nog niet de vergunning van de horecazaak in zijn gemeente intrekken. ,,De zaak is nog onder de rechter. Er is nog geen onherroepelijk besluit van de rechtbank’’, zegt hij. ,,Op basis van wet- en regelgeving zou ik de vergunning wel in kunnen trekken, maar de openbare orde en veiligheid is niet in het geding.’’

Daarin verschilt De Lange van mening met zijn Arnhemse collega Marcouch. Die noemt belastingontduiking en verduistering ‘ernstig ondermijnende criminele activiteiten'. Hij noemde ze afgelopen weekend een directe bedreiging voor de openbare orde.

Druk

Quote

Wij hebben daarom de eigenaar de mogelijk­heid gegeven om een overname­kan­di­daat te vinden. Met die kandidaat hebben wij ook al gesproken

Rik de Lange, Burgemeester van Duiven

De horecaondernemer heeft van de gemeente Duiven wel een brief gekregen met daarin de vooraankondiging van het intrekken van de vergunning. ,,We oefenen druk uit op hem’’, zegt De Lange. 

,,Zouden we nu het restaurant sluiten dan is de kans groot dat hij failliet gaat.’’ Volgens De Lange hebben zijn inwoners daar niets aan. ,,Het gaat de gemeente erom dat er een goede ondernemer in komt die er wat van maken wil. Wij hebben daarom de eigenaar de mogelijkheid gegeven om een overnamekandidaat te vinden. Met die kandidaat hebben wij ook al gesproken. Maar hij moet eerst door de toets komen.’’

Uiteindelijk komt het volgens De Lange op hetzelfde neer. ,,Hij raakt net als in Arnhem hier zijn zaak kwijt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers