Volledig scherm
De auto van de plofkrakers bij het tankstation in Duiven. © Politie

Politie houdt in Duiven drie mannen aan die plofkraak zouden voorbereiden

UPDATEDUIVEN - Na een korte achtervolging heeft de politie vrijdagavond drie mannen aangehouden die worden verdacht van de voorbereiding van een plofkraak. De mannen werden aangehouden in de omgeving van tankstation Oudbroeken aan de A12 bij Duiven.

Het gaat om twee inwoners uit Utrecht van 18 en 21 jaar en een 22-jarige inwoner uit IJsselstein.

De auto van de drie trok vrijdagavond rond 20.00 uur de aandacht van medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid. Na een check in het politiesysteem bleek het te gaan om een huurauto die al eens eerder onder verdachte omstandigheden was opgevallen.

 De agenten besloten daarom de auto te controleren. Ze vonden diverse vuilniszakken op de achterbank. In een van de zakken zat een gasfles met gasslangen. Toen de inzittenden door hadden dat de gasfles ontdekt was, renden ze weg, de weilanden in. 

Sloot

De agenten kregen versterking van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Oost-Nederland. Ook een politiehelikopter zocht mee.

Na een korte achtervolging konden de mannen worden aangehouden. ,,De eerste twee hadden we al vrij snel te pakken. De derde rende een andere kant op, maar een vrachtwagenchauffeur had gezien dat hij richting Zevenaar rende’’, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. Die derde verdachte werd uiteindelijk door een politiehond aangetroffen in een sloot.

Audi RS7

Volledig scherm
Ook een politiehelikopter zocht mee. Archieffoto. © ANP

In de auto, een Audi RS7, zijn later nog meer spullen aangetroffen die erop duiden dat de mannen voorbereidingen troffen tot het plegen van een plofkraak. Om wat voor spullen het precies gaat, wil de politie nog niet zeggen. De auto is in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek.

Ook in Duitsland werden dit weekend vier mannen uit Utrecht en omgeving aangehouden op verdenking van een serie plofkraken. Eerder deze week werd in Doetinchem een pinautomaat open geknald. Of er een verband is met de aanhouding in Duiven, kan de politie nog niet zeggen. ,,Dat wordt onderzocht. Wat we al wel heel lang weten is dat de groep plofkrakers een heel grote groep is, met mensen die vooral uit de omgeving Utrecht komen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers