Volledig scherm
Prins Thijs (links) ontvangt de uit hout gesneden scepter van oud-prins Roland (rechts). © Theo Kock

Prins Thijs regeert Carnaval Groessen: ‘Let altijd op je scepter!’

GROESSEN - Met de leus “Lekker nemme, wi-j zun niet te temmen!” viert Prins Thijs van Carnavalsvereniging De Deurdreiers het komende jaar heel wat feestjes. Zaterdag werd hij gepresenteerd. Aan de vooravond van het Prinsenbal werd hij door de scheidende Prins Roland voorbereid op zijn taak. Het belangrijkste advies: Let altijd op je scepter!

Prins Thijs koos zijn goede vriend Jelle als adjudant. Ze hadden er samen al eens grapjes over gemaakt: “Als ik Prins word, kies ik jou als adjudant en omgekeerd.” 

Toch had Thijs niet gedacht dat hij nu al gevraagd zou worden. Met zijn tweeëntwintig jaar is hij namelijk de jongste Prins die De Deurdreiers ooit hadden.

Quote

Heel wat mensen in de zaal hadden de tranen in hun ogen

Prins Thijs

Mooie momenten

Er staan Prins Thijs en zijn adjudant Jelle heel wat mooie momenten te wachten. Tijdens Carnaval 2019 zwaaide Prins Roland de scepter en hij vertelt: “Een geweldige ervaring, maar het mooiste moment was dat ik tevoorschijn kwam en mijn zoon Nathan zag dat ik Prins Carnaval zou zijn. Die middag was net bekend geworden dat Nathan de jeugdprins was. Een heel emotioneel moment, heel wat mensen in de zaal hadden de tranen in hun ogen.”

‘Eerst even wat flauwekullen’

Het moment dat je gevraagd wordt, is ook zo’n onvergetelijk moment. Dat gebeurde bij Thijs begin oktober zoals gewoonlijk door Theo Stienesen: “Eerst even wat flauwekullen en een verhaaltje over een klusje en toen: Oh, ik wil je nog wat vragen”. 

Thijs hoefde er niet over na te denken en zei meteen ja. Roland wilde destijds ook wel meteen ja zeggen, maar hij moest eerst even met het thuisfront overleggen.

Eén glas tegelijk

“Je wordt geleefd,” vertelt Roland. ”Carnaval is zo voorbij. Dat zei de vorige Prins ook al tegen mij.” Over het drinken van alcohol heeft Roland het advies om maar een glas tegelijk vast te houden. 

René van Brandenburg fungeert als raadsman van de Prins en zorgt ervoor dat het programma punctueel gevolgd wordt. De Prins en zijn adjudant kunnen zo onbezorgd zorgen voor een goed feest. 

Van Brandenburg zegt dat Prins Carnaval best mag drinken, maar binnen de perken: “Je wilt wel dat de proclamatie nog verstaanbaar is. Ik let er daarom ook op dat de Prins zijn stem niet te veel belast.” 

Die proclamatie wordt dit jaar twee keer voorgedragen. Ook tijdens de pronkzitting. Er zit zoveel werk in het opstellen van zo’n proclamatie, dat het jammer zou zijn als die maar een keer te horen is.

Een uit hout gesneden scepter

De scepter heeft een belangrijke rol tijdens Carnaval. Bij de Deurdreiers is deze uit hout gesneden, met een rad dat ook echt kan draaien. Het is een uitdaging voor de Prins om de scepter tot het einde van de regeerperiode te houden. Het is Roland gelukt, al waren er wel wat heikele momenten. 

Quote

Ik had wel even een benauwd moment toen ik belde of de tas met de scepter er nog lag

Oud-prins Roland

Tijdens een van de eerste activiteiten, het bezoek aan Ooij, was Roland de scepter al kwijt na een toiletbezoek. Gelukkig gepakt door een van de mensen om hem heen. Het was een goede waarschuwing. 

“Toch is de scepter wel een nacht ergens anders geweest,” vertelt Roland. “Ik had ‘m in de soos laten liggen. In een tas. Ik had wel even een benauwd momentje toen ik de beheerder belde of de tas er nog lag. Niemand wist gelukkig dat de scepter erin zat.”

Wagenbouwers

Er staan heel wat bezoekjes op het programma en Roland vond alles even leuk. Wat voor Thijs leuk zal zijn, is de dag dat de Prins naar alle wagenbouwers en loopgroepen gaat. Overal mag hij een Schrobbelèr aanbieden met hapjes erbij. 

Thijs is zelf een wagenbouwer en maakt deel uit van een groep die altijd wel een van de kanshebbers op een prijs is. Er is nu nog niet begonnen met bouwen, want de locatie is nog niet bekend. Thijs rijdt dit jaar mee op de verenigingswagen, gebouwd door de De Raad van Elf.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers