Volledig scherm
Bij Intratuin in Duiven werden zaterdag Liemerse lekkernijen aangeboden. © Jan Ruland van den Brink

Proeftafel van Liemerse producten bij Intratuin genegeerd

DUIVEN - De eerste editie van ‘Kom je bij ons aan tafel’ was zaterdag bij Intratuin in Duiven met streekproducten. Een groot succes was het niet.  

Een stand met kersen van de overdekte boomgaard van Marianne Kampschreur uit Groessen. Een tafel waarop boerin Karolien Hupkes uit Didam van melkveebedrijf Hippe Koeien haar boekwerken over de agrarische sector uitstalt. En, tenslotte, een ijskarretje van IJsboerderij Steenoven uit Hummelo. Veel meer staat er niet, zaterdag voor de toegangspoortjes van Intratuin in Duiven. Toch is dit de eerste editie van ‘Kom je bij ons aan tafel’, bedoeld om Liemerse streekproducten aan te prijzen. ,,Een proeverij van zomerfruit en ijs’’, zo laat een ronkend persbericht weten.

Persbericht

De komende maanden staan de smaakthema’s barbecue/de koe, oogstfeest/groenten, het varken en wintergevoel nog op het programma. En nog veel meer, als we het persbericht mogen geloven. Ook op zaterdagen, elke maand, op dezelfde plek.

Liemerse gemeenten, de provincie, het regionale bedrijfsleven: iedereen werkt mee om streekproducten op de kaart te zetten. Klinkende namen als Liemers Trots en Korte Ketens in het Liemers Landschap doen van zich spreken. En om heel goede redenen. De producten zijn goed en vers, de transportkosten laag, kortom: alle aanleiding om het publiek te interesseren, met alle positieve effecten op de regionale economie vandien.

Delicatesse

De vraag is alleen: heeft de proeftafel in deze vorm bij het gastvrije Intratuin zin? Tussen 12 en 13 uur is de enige die iets te doen heeft Marianne Kampschreur met haar Kordia, één van de vijftien soorten op haar kersenbongerd in Groessen. Voorbijgangers proeven, een enkeling koopt een doosje. ,,In landen als Vietnam en Thailand is de kers een delicatesse’’, vertelt de eigenaresse aan de geïnteresseerde klant.

Publiek dat naar Intratuin gaat is er in overvloed, maar de mensen worden amper aangesproken en lopen doelgericht door de poortjes. Ze weten niet van de proeftafel, komen om hun tuin van verse bloemen en planten te voorzien. Op een gesprek over het in mei uitgebrachte fraaie boek ‘Ode aan het vee’ van Karolien Hupkes en fotografe Brenda Beumer zit schijnbaar niemand te wachten.

En het meisje achter de ijskar van Steenoven verkoopt in het uur van onze aanwezigheid welgeteld één ijsje: aan de verslaggever. Karolien Hupkes laat, al is de belangstelling matig, geen mogelijkheid onbenut om het boerenbedrijf onder de aandacht te brengen. ,,We ontvangen wekelijks 50 tot 100 bezoekers op ons familiebedrijf. Dat doe ik al tien jaar en vind het nog steeds fantastisch.’’

Het gesprek aangaan met de consument en de verbinding leggen tussen de agrarische sector en de samenleving, dat blijft haar passie. Vandaar dat ze op deze zaterdag een stand heeft ingericht met haar informatie en de matige belangstelling voor lief neemt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers