Ricardo Piqué staakte in 1992 wedstrijd vanwege racisme. ‘Hé Zwarte Piet, je moet beter fluiten’

VIDEOAPELDOORN / DUIVEN - Scheidsrechter Ricardo Piqué werd in december 1992 op het voetbalveld in Duiven uitgescholden voor Zwarte Piet. Hij staakte de wedstrijd en bleek een trendsetter.

Volledig scherm
Ricardo Piqué was in 1992 de eerste scheidsrechter die een amateurwedstrijd staakte omdat hij uitgemaakt werd voor Zwarte Piet. © Rob Voss

Het verleden kwam bij Apeldoorner Ricardo Piqué (62) afgelopen zondag meteen weer tot leven toen hij vernam dat de wedstrijd in de eerste divisie tussen FC Den Bosch en Excelsior tijdelijk was onderbroken door arbiter Laurens Gerrets vanwege racistische uitlatingen. Ahmad Mendes Moreira, speler van het Rotterdamse Excelsior, was onder meer voor Zwarte Piet uitgemaakt door de Bossche aanhang.

,,Ik moest meteen weer denken aan die wedstrijd in Duiven’’, doelt Piqué op het duel DVV 2-Gendringen 2 op 13 december 1992. Die werd door hem na 81 minuten gestaakt. ,,Een man uit het publiek, die een beetje stoer wilde doen, schreeuwde naar me: ‘Hé Zwarte Piet, je moet beter fluiten’. Maar ik ben scheidsrechter en heet Ricardo. En niet het hulpje van Sinterklaas. Toen heb ik besloten die wedstrijd te staken. Dat had die scheidsrechter in Den Bosch ook moeten doen. Van het veld lopen en niet meer die wedstrijd hervatten. Dat komt veel harder aan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers