Volledig scherm
Ruben en Nathan met hun moeder Ingrid © Bart Harmsen

Ruben en Nathan moeten elke dag drie uur met de taxi

DUIVEN/DIDAM - Anderhalf uur in het busje om van school naar huis te komen. Veel te lang voor kinderen met een beperking, vindt Ingrid Palsenberg-Hageman. Daarom pleit ze voor een begeleider tijdens de taxi-ritten.

Vermoeide kinderen die elkaar in de haren vliegen. „Het leerlingenvervoer moet beter", stelt de ouderraad van de Christoffelschool in Didam. De ruzies in het busje liepen vaak hoog op. „Er werd gekrijst, gekrabd en geslagen", vertelt Ingrid Palsenberg-Hageman uit Duiven, moeder van Ruben (8) en Nathan (7). Een begeleider voor de reizen is broodnodig.

Beperking
De broertjes gaan allebei naar de Christoffelschool in Didam, speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking. Palsenberg is er voorzitter van de ouderraad en lid van de medezeggenschapsraad. Ze constateert onder meer dat de maximum reistijd van anderhalf uur te lang is voor de doelgroep. De Christoffelschool in Didam telt zo'n 125 leerlingen. Zo'n tien kinderen worden door hun ouders gebracht en gehaald.

Portemonnee trekken
Lianne Lindeman, directeur van de Christoffelschool noemt het beter alle kinderen uit één plaats in hetzelfde busje te vervoeren. Volgens Arthur Boone, voorzitter van de Vervoersorganisatie Regio Arnhem Nijmegen moet de vervoerder de ruimte hebben om ritten te combineren. „Het is te simpel om te stellen dat leerlingen uit één dorp in hetzelfde busje vervoerd kunnen worden”, zegt hij. „Dan moet je ook bereid zijn om de portemonnee te trekken, want dat kost gemeenten extra geld.

Contractueel vastgelegd
Een rit van huis naar school en vice versa mag volgens Boone maximaal anderhalf uur duren. „Dat is contractueel vastgelegd."

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van zaterdag 19 november of in de e-paper van die dag.

Liemers