‘Toename benzinetoerisme in grensregio ondanks grote prijsverschil vooral psychologisch’

videoBABBERICH - ,,Het scheelt rond de 10, 12 euro op een volle tank. Zeker nu.’’ Robin Matser (23) gooit bij tankstation Star in het Duitse Elten de tank vol met benzine van 1,39 euro. Nadat de inwoner van Duiven vlak daarvoor in Duitsland zijn achterbak heeft gevuld met alcohol en frisdrank.

Doordat de benzineprijzen oplopen, wijken Nederlandse automobilisten massaal uit naar Duitse tankstations in de grensregio. Daar was het al druk met gele kentekens.

Maar door de drone-aanval op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië ziet Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie deze week grofweg 20 procent meer landgenoten bij zijn Duitse pompen. Kuster uit Babberich heeft 22 Nederlandse pompstations in voornamelijk de Achterhoek en Liemers en 8 in Duitsland.

Bizar

De ‘benzinevlucht’ is vooral een psychologisch effect van de prijsstijgingen, stelt De Wilde. In Duitsland is de benzineprijs ook gestegen waardoor het verschil gelijk is gebleven. Doordat automobilisten schrikken van de prijs bij Nederlandse pompen, is de animo voor benzinetoerisme echter gestegen.

Volledig scherm
Drukte bij tankstation Star in het Duitse Elten. © theo kock persfotografie

De pompen van Star zijn continu bezet, vooral door Nederlanders. ,,Het is hier altijd druk’’, zegt Matser. ,,Als ik tijd heb, rijd ik naar Duitsland.’’

Op grofweg een minuut rijden van Star, meteen na de grensovergang langs de A12 in Nederland, is veel rustiger. Bij Shell is de benzine bijna 40 cent duurder. Het goedkoopste tankstation in Doetinchem vraagt 1,57 per liter. Donna Wehnes (27) en Romeck Boogaard (29) uit Brielle hebben bij Shell getankt. ,,1,39 euro! Zó’’, reageert Boogaard op de Duitse prijs. ,,Dat is wel bizar. Maar ik heb een tankpas van de zaak, dus de baas betaalt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers