Volledig scherm
De A15 nabij knooppunt Ressen. © Erik van 't Hullenaar

Topadvocaat kan aan de slag voor A15-gedupeerden

GROESSEN/ LOO - Advocaat Robert van der Velde gaat zich inspannen voor Liemerse en Lingewaardse gedupeerden van de doortrekking van de A15. Dit meldt de stichting Duurzame Aanleg A15.

Eind vorig jaar richtten Liemerse en Lingewaardse A15-gedupeerden de stichting op. „We willen de doortrekking van de snelweg niet vertragen maar een betere inpassing", zegt woordvoerder Rik Booltink uit Loo. „De snelweg komt nu via een brug de Liemers binnen maar daar zijn wij tegen. Dit plan leidt tot geluidsoverlast, horizonvervuiling en vernietiging van het landschap.”

Kosten
Om zeker te zijn van Van der Veldes diensten, moest Duurzame Aanleg A15 geld bijeenbrengen. 40.000 euro is het ultieme bedrag en inmiddels is ruim 21 mille opgehaald. „Dit bedrag is voldoende voor Van der Velde om het ontwerptracébesluit van de snelweg te vergelijken met de Natura 2000-wet”, zegt Booltink. „De advocaat probeert zo een zaak te maken tegen het voorliggende doortrekkingsplan. Bij 40 mille gaat hij tot en met de Raad van State procederen voor een meer verantwoorde inpassing.”

Keuze
Duurzame Aanleg A15 koos voor Van der Velde, omdat die veel goeds heeft gedaan voor Groningse gedupeerden van de aardgaswinningen. Om meer geld in het laatje te brengen, houdt de stichting 13 februari een benefietdiner in het Loose zalencentrum Berentsen met topkok Tom Lamers. Wie wil mee-eten, moet 130 euro betalen. Van elke 130 euro gaat 90 euro in de A15-pot.

Liemers