Volledig scherm
Duivenaar Hugo Boschker (71) is zondag bij het WK halve Iron Man als vijfde geëindigd in de leeftijdscategorie 70-plus. © Jan Ruland van den Brink

Triatleet Hugo Boschker (71) vijfde op WK in Zuid-Afrika

DUIVEN/PORT ELIZABETH - Hugo Boschker (71) uit Duiven is zondag bij het WK halve Iron Man (triatlon) in het Zuid Afrikaanse Port Elizabeth als vijfde geëindigd in de categorie 70-plus. Voor de 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen had de oud-voorzitter van de Duivense voetbalclub DVV 6 uur, 10 minuten en 30 seconden nodig.

Vooral tijdens het fietsonderdeel had Boschker het naar eigen zeggen zwaar, mede door de vele beklimmingen op het parcours. Toch viel hij in de prijzen, want bij de senioren biedt het triatlonpodium plaats voor vijf sporters. In juni stond Boschker nog op het hoogste schavotje. Toen was hij de beste op het EK in het Deense Helsingør.

Enige Nederlander

Toch betekent deze vijfde plek op het WK – met 33 deelnemers uit vooral Australië en Amerika, Boschker was de enige Nederlander – voor hem misschien nog wel meer. ,,Dat er van mijn leeftijd maar vier mensen ter wereld sneller zijn, dat vind ik een heel apart idee”, laat de Duivenaar vanuit Zuid-Afrika weten. ,,Ik ben er erg content mee.”

In totaal deden er aan de wedstrijd in Zuid-Afrika ruim 3.500 triatleten mee. ,,Het was een enorme happening”, zegt Boschker. ,,Heel mooi om dit mee te maken.” Zijn vrouw en zoon waren naar Port Elizabeth gekomen om hem aan te moedigen. Samen knopen ze er deze week een korte vakantie aan vast. “Vandaag gaan we naar een wildreservaat.”

Sportprestatie

In september vorig jaar behaalde Boschker in Almere de Nederlandse titel en werd hij tweede van Europa, toen nog op de hele triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen) en in de categorie 65-plus. Hiervoor ontving de Duivenaar begin dit jaar de prijs voor de meest bijzondere Duivense sportprestatie van 2017.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers