Tweehonderd vrijwilligers ruimen oevers van de Rijn op

DUIVEN - GoClean De Liemers houdt zaterdag 26 oktober voor de derde keer project 'Schone Rijn'. Tussen de 150 en 200 vrijwilligers hebben zich aangemeld om de oevers van de Rijn in de gemeenten Duiven en Westervoort op te schonen.

Om de plastic soep te verminderen worden de oevers van de Rijn in Duiven en Westervoort twee keer per jaar opgeschoond. 

De actie is een initiatief van GoClean De Liemers, IVN Gelderland, Rijkswaterstaat en de gemeenten. Verenigingen en clubs die meedoen krijgen een financiële vergoeding van 200 euro.

Zwerfvuil
Jaarlijks blijft er op de oevers en in de uiterwaarden langs de Nederlandse rivieren veel zwerfvuil achter. ,,Dit zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu. Flora en fauna hebben hieronder te lijden'', aldus voorzitter van Stichting GoClean De Liemers Peggy Blaauw.

Er zijn in totaal elf tracés in de gemeenten Duiven en Westervoort die schoongemaakt moeten worden, waarvan zes in Duiven en vijf in Westervoort. De voorzitter laat weten dat inmiddels alle gebieden zijn gevuld. 

Scheiden

Tijdens de opruimactie houden de vrijwilligers via een app bij hoeveel afval er ligt, waar het ligt en wat er precies ligt. Dat doen ze door van elk stukje vuilnis een foto te maken met een korte beschrijving. De app voegt automatisch lengte- en breedtematen toe.

,,Ons doel is om te shiften van symptoombestrijding naar bronbestrijding'', vertelt Blaauw. Bovendien wordt het afval meteen gescheiden en opgehaald.

Rijnjutters in de uiterwaarden tussen Duiven en Westervoort, waar zij eerder pakweg 200 zakken vol troep inzamelden.
Volledig scherm
Rijnjutters in de uiterwaarden tussen Duiven en Westervoort, waar zij eerder pakweg 200 zakken vol troep inzamelden. © GoClean

Liemers