Volledig scherm
Een controle op het bedrijventerrein van Westervoort (foto ter illustratie). © DG

‘Verborgen Chinese economie’ met vier illegalen ontdekt bij grote controle in Duiven

DUIVEN - Bij een grote controle zijn dinsdag vier illegale Chinese arbeiders ontdekt op een industrieterrein in Duiven. Zij werkten bij twee verschillende bedrijven aan batterijen voor elektrische fietsen.

Volgens de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, was er sprake van een heuse ‘verborgen Chinese economie’.

Twee Chinezen werden ontdekt door de gemeente Duiven en de politie tijdens een grootscheepse controle. Die schakelden op hun beurt de Inspectie SZW in. Inspecteurs van die instantie kwamen erachter dat bij een bedrijf even verderop nog drie Chinezen werkten, van wie twee illegaal.

Onderbetaald en onveilig

De Chinezen werden vermoedelijk onderbetaald en moesten dagelijks te lang werken onder onveilige omstandigheden. Zo werd gesoldeerd zonder goede afzuiging.

Van de vier illegale Chinezen woonden er twee in Duiven, zonder dat zij bij die gemeente ingeschreven stonden. Allemaal hadden ze geen burgerservicenummer. Het vermoeden bestaat dat de vier geen belasting betaalden en dat zij hun salaris rechtstreeks vanuit hun land van herkomst kregen.

Verband

Bij een van de twee bedrijven waar de Inspectie SZW binnenviel, worden batterijen van bekende elektrische fietsmerken gerenoveerd. Bij de andere zaak wordt voor die batterijen elektronica ingekapseld. Beide staan ze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar van overige informatie ontbreekt volgens de Inspectie SZW elk spoor. Naar verwachting betaalden de bedrijven dan ook geen belasting in Nederland. 

Voor de Inspectie SZW is het nog onduidelijk of er een verband bestaat tussen de twee firma’s. 

Boetes voor bedrijven, Chinezen op vliegtuig

De bedrijven krijgen een boete van 8.000 euro per illegale Chinees voor het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen. Mogelijk volgen meer sancties voor de onveilige werkomstandigheden en te lange werktijden, zegt een woordvoerder van de Inspectie SZW. 

De vier illegale Chinezen zijn door de AVIM, de eerdere vreemdelingenpolitie, meegenomen voor verhoor. Binnenkort worden zij op het vliegtuig richting China gezet, stelt de woordvoerder.

Liemers