Volledig scherm
PREMIUM
De politieactie in Duiven. © Charles Moll / Persbureau Heitink

Waarom de Gelderse politie twee keer met kogelvrije vesten en wapens voor een woning stond

5 vragen overDUIVEN/ HUISSEN - Twee keer stond de Gelderse politie begin deze met kogelwerende vesten en vuurwapens voor een woning. Zowel in Huissen als Duiven was een ‘verdachte’ situatie de aanleiding en eindigde de actie met een sisser: het inschakelen van de ‘juiste zorg’. Vijf vragen en antwoorden.

Quote

Keer op keer moet in zeer korte tijd een inschat­ting worden gemaakt hoe te handelen

Woordvoerder politie

1. Wat was er nou precies aan de hand in Duiven en Huissen?
In Huissen verzamelden zich maandagavond agenten met kogelvrije vesten en getrokken vuurwapens aan de Vierakkerstraat. Dat gebeurde nadat een 25-jarige Arnhemmer een melding had gemaakt van ‘schoten’. De politie ging er diezelfde avond al van uit dat zijn bericht niet klopte. De man uit Arnhem werd aangehouden, bleek verward en werd na verhoor overgedragen aan een gesloten GGZ-instelling.

Een dag later werd in Duiven ’s middags de omgeving van de Ernststraat afgezet vanwege een ‘verdachte’ situatie. Wat daarmee precies wordt bedoeld, wil de politie niet zeggen. Die deed onderzoek in een woning, waarna een man uit Duiven van 55 jaar werd opgepakt. Hij is inmiddels overgedragen aan de hulpinstanties. Of de Duivenaar, evenals de Arnhemmer, verward was, is onbekend. 

2. Verward gedrag, wat wil dat eigenlijk zeggen?
De politie omschrijft personen met verward gedrag als ‘kwetsbare mensen, die de grip op hun leven dreigen te verliezen en die gewoon goede, passende hulp nodig hebben’. Zij hoeven niet per se een psychische ziekte te hebben, zegt een woordvoerder van GGZ-instelling GGNet. Mensen kunnen ook verward zijn door bijvoorbeeld drugs of alcohol. ,,Of door een naar bericht, waardoor ze even compleet van het padje zijn.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers