Volledig scherm
Wolf. Foto: ANP

Wat te doen als wolf mens aanvalt in Gelderland: dit is het draaiboek

DUIVEN/ NIJMEGEN - Als de wolf voet zet op Gelderse bodem, dan is de Nederlandse overheid goed voorbereid. Vorige maand hebben provincies en het Faunafonds een Operationeel Draaiboek Wolf vastgesteld. Het plan is opgesteld omdat sinds 1990 weer wolven voorkomen in de Duitse grensstreek. Er heeft sindsdien een snelle uitbreiding van het leefgebied van het dier plaatsgevonden.

Volgens het draaiboek is de komst van het dier naar Nederland aanstaande.

Duiven
En dat kan wel eens kloppen: eind 2011 werd naar verluidt al een wolf gespot in Duiven. Volgens wolvenexpert Jos de Bruin, die een opvang voor wolven heeft in het Duitse Sonsbeck, ging het vrijwel zeker om een wolf. In Nordrhein-Westfalen, de Duitse deelstaat die Gelderland in het geheel begrenst, worden door boeren maatregelen genomen om hun schaapskuddes te beschermen tegen de wolf.

Zij plaatsten vorig jaar prikkeldraad, dat gratis door de overheid beschikbaar werd gesteld.

Wolvenkeutelprotocol
In het wolvenboek, dat overigens al in januari 2015 werd opgesteld, is alles geregeld om de komst van de wolf gestroomlijnd te laten verlopen. Zo is er wolvenkeutelprotocol en is opgenomen wat de pers hoort krijgt als een wolf een mens aanvalt: ‘Communiceer dat dit geval zeldzaam, ernstig en tragisch is’.

Probleemwolf
Het gedrag van de wolven is ingedeeld in categorieën. Zo is te lezen welke maatregelen genomen moet worden wanneer een wolf in de nacht een bebouwd gebied bezoekt en wat te doen bij een langdurig verblijf.

Hoewel een wolf in principe mensen uit de weg gaat, is het toch mogelijk dat er een mens aanvalt. Het draaiboek spreekt in dat geval van een 'probleemwolf'. Die mag worden afgeschoten, mits daarvoor een vergunning is verleend van de provincie. Is er sprake van een acuut noodgeval, dan kan een burgemeester van de betreffende gemeente ook toestemming geven.

Wolvenloket
Volgens het draaiboek is een speciaal 'wolvenbureau' vooralsnog een stap te ver. De provincies zien wel wat in een wolvenmeldpunt/loket. Dat loket moet meldingen van wolven gaan screenen. Ook is het de bedoeling dat naar dit loket informatie kan worden toegestuurd over de vondst van keutels. Bijvoorbeeld informatie over de geur, ouderdom en lengte van een keutel.

Liemers