Volledig scherm
Binnenkort wordt begonnen met de renovatie van het gemaal Kandia in Duiven. De opknapbeurt moet in oktober 2010 gereed zijn. foto Henk Rodrigo

Waterschap blaast oefening bij Doesburg af vanwege vogelgriep

DUIVEN/ DOESBURG - Waterschap Rijn en IJssel heeft een dijkbewakingsoefening afgeblazen die woensdag zou worden gehouden. Medewerkers zouden in de uiterwaarden actief zijn en vogels kunnen verstoren. Dat is niet raadzaam omdat Nederland weer in de ban is van vogelgriep.

De schouw zou door twintig man worden gedaan en Waterschap Rijn en IJssel had er de hele dag voor uitgetrokken. In het uiterwaardengebied bij het Groessense gemaal Kandia en bij Doesburg zouden dijkvakken worden geïnspecteerd. De medewerkers leren zo meer over scheuren in dijken en hoe ze molsgaten kunnen herkennen. Ze komen op gebieden waar natuurliefhebbers niet mogen komen, maar waar wel vogels zitten zoals ganzen die kunnen worden verstoord.

Preventief
Verstoorde vogels kunnen zich verspreiden en dat wil niemand, juist niet nu Nederland alert is op vogelgriep. Mede daarom heeft Rijn en IJssel het advies opgevolgd van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om niet te gaan oefenen. De maatregel is niet genomen omdat er varianten van het vogelgriep zijn die potentieel gevaarlijk zijn voor mensen maar puur preventief, aldus een woordvoerster van Rijn en IJssel. De geschrapte oefening wordt in 2017 alsnog gehouden.

Liemers