Werknemers Solar Duiven blijven staken voor betere cao: ‘Ik laat me niet chanteren’

videoDUIVEN - Medewerkers van technische groothandel Solar in Duiven laten zich niet intimideren. Ruim vijftien werknemers legden dinsdagochtend het werk neer omdat ze niet tevreden zijn over de cao. Dit was de helft minder dan verwacht. ,,Die collega's hebben zich laten afschrikken.’’ Woensdag wordt er weer gestaakt. 

Om 06.00 uur verzamelde een klein groepje Solar-medewerkers zich op een grasveldje naast de Duivense vestiging voor de eerste stakingsdag. Drie uur later werden ze vergezeld door ruim honderd stakers van de Technische Unie (TU) en Schuurman Groep, een elektrotechnische dienstverlener in Alkmaar. ,,Ze worden hier geïntimideerd, dus we komen onze collega's een hart onder de riem steken’’, zegt Peter van der Meulen van de TU. 

‘Onder druk gezet’

,,De Solar-medewerkers zijn de afgelopen dagen behoorlijk onder druk gezet door het management. De werkgever probeert met intimidatie en dreigementen te voorkomen dat werknemers opkomen voor hun rechten’’, zegt FNV-woordvoerster Danielle Wiek. Vijftien van de dertig medewerkers die hadden aangekondigd te staken, gingen dinsdag uiteindelijk toch aan het werk. ,,Bangmakerij noem je dat’’, zegt een van de stakers. 

(lees verder onder de foto)

Volledig scherm
De staking bij groothandel Solar. © Jan Ruland van den Brink

Geen garantie over vestiging

Solar-medewerker Gerard getuigt hoe een paar dagen voor de staking alle vaste medewerkers bijeen werden geroepen. ,,Als we zouden staken, kon onze manager niet meer garanderen dat deze vestiging openblijft. Jammer dat we niet gesteund worden, maar ik laat me niet chanteren. Wat de gevolgen ook zijn.’’ 

Quote

Als we zouden staken, kon onze manager niet meer garanderen dat deze vestiging openblijft. Jammer dat we niet gesteund worden, maar ik laat me niet chanteren

Een Solar-medewerker

Loonsverhoging

De stakers eisen onder meer een loonsverhoging en het terugdraaien van ‘verslechteringen die de werkgevers willen doorvoeren’, zoals het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag en leeftijdsdagen. Woensdag staken de Solar-medewerkers weer de hele dag. 

Martijn Rengers, directeur human resource van Solar, nam maandag al nadrukkelijk afstand van de term ‘intimidatie’. Rengers zegt de staking te betreuren. 

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Liemers