Het gebied waar ooit negentien huishoudens leefden in buurtschap Leuven.
Volledig scherm
Het gebied waar ooit negentien huishoudens leefden in buurtschap Leuven. © Jan Ruland van den Brink

Zangers, dansers en acteurs gezocht voor openluchtoptreden over het verdronken dorp Leuven

GROESSEN - Een wandeling langs de rivierstrangen van de Liemers versterkt door een podcast, geluidseffecten en live optredens. Voor deze muziekwandeling over het verdronken dorp Leuven is de gemeente Duiven op zoek naar zangers, dansers en acteurs. 

De muziekwandeling ‘Het verdronken dorp Leuffen’ start bij de kerk van Groessen en volgt de rivierstrangen, dijken, wandelpaden en historische waterwerken van de Liemers.

Wandelaars luisteren via een koptelefoon naar een podcast die het verhaal vertelt van de eeuwige strijd tegen het water. Ze horen muziek, tekst en geluidseffecten zoals kerkklokken en dichterbij komend water.

Dat mengt zich met het omgevingsgeluid van het verkeer op de A15. De bedoeling is dat de wandelaars zich afvragen welke geluiden echt zijn en welke uit de koptelefoon komen.

Live optredens

Langs de route zijn er diverse live optredens van bijvoorbeeld bewoners van het verdronken dorp die alles meeslepen naar hogere plekken. Het publiek krijgt antwoord op de vraag: Hoe gingen onze voorvaders om met de dreiging van het water? 

Quote

Ook individuen mogen zich melden

Gemma Tiedink, Wethouder Duiven

Om veilig te kunnen wonen in de Gelderse Poort (waar de Rijn het land binnen komt en Waal en IJssel zich afsplitsen) zijn er gemalen, uiterwaarden en dijken gebouwd.

Maar wat deden de bewoners van Leuven toen die dijken in 1799 braken?

Voor de live optredens is de gemeente op zoek naar zangers, dansers en acteurs die het leuk vinden om op 3 en 4 oktober mee te doen. 

,,We roepen mensen die in een koor, een muziek- of theatervereniging of dansgroep zitten op om zich in te schrijven’’, zegt wethouder Gemma Tiedink. ,,Ook individuen mogen zich melden.’’

Liemers op de kaart

De muziek wordt gecomponeerd door Eef van Breen. Renée van Marissing schrijft de tekst. De route wordt verzorgd door productiebureau P22, bekend van de theaterproductie ‘Welstraat’ in Frederiksoord in Drenthe. 

Aanmelden kan via de website ‘Op Tijd Boven Water’ (otbw.nl/contact). De muziekwandeling is op 3 en 4 oktober 2020. Daarna kan de route vaker gewandeld worden, maar dan zonder de live optredens. Tiedink: ,,Hiermee gaan we de Liemers op de kaart zetten.’’

Het verdronken dorp Leuven

In 788 na Christus werd de buurtschap Leuven gesticht onder de naam Loffna. In de loop der jaren heeft de naam de nodige veranderingen ondergaan. Tot 1810, toen het dorp voorgoed Leuven werd genoemd.

De buurtschap bestond uit negentien huizen liggend aan twee straten in de uiterwaarden van de Oude Rijn niet ver buiten Groessen. In de achttiende eeuw werd Leuven geteisterd door drie overstromingen.

De eerste was in december 1753 toen de dijk doorbrak. In april een jaar later was het gat gedicht. Eenmaal bekomen van de ellende brak de dijk verderop weer door in februari 1757.

Wat volgde waren vier decennia van relatieve rust tot de dijk in 1799 wederom doorbrak en dit keer verwoestend bleek. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen doden tijdens de overstromingen.

Vandaag de dag trekt het gebied veel fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers. Mensen passeren het gebied zonder te weten welke gevechten tegen de natuur hier hebben plaatsgevonden.

Al wat rest is gras, bomen, grazend vee en vier grote kolken of waaien. Dit zijn de restanten van de drie overstromingen. 

Al wat rest is gras, bomen, grazend vee en vier grote kolken of waaien.
Volledig scherm
Al wat rest is gras, bomen, grazend vee en vier grote kolken of waaien. © Jan Ruland van den Brink

Liemers