'3,7 miljard euro kostende nationalisatie SNS Reaal was weggegooid geld'
Het vorige Kabinet Rutte had bank en verzekeraar SNS Reaal in 2013 helemaal niet hoeven te nationaliseren voor bijna 4 miljard euro. Een reddingsscenario met Britse durfinvesteerder CVC was beter én goedkoper geweest, blijkt uit een nieuw rapport.
Delen per e-mail
De bevindingen staan haaks op die van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën. Volgens de twee waren er juist veel te veel onzekerheden en complicaties rond een deal met CVC. Om een faillissement te voorkomen nationaliseerde minister Dijsselbloem SNS Reaal op 1 februari 2013. De kosten: 3,7 miljard euro.
Een groep deskundigen die de nationalisatie in opdracht van de Ondernemingskamer Amsterdam nader bekeek, trekt nu een geheel andere conclusie. Zij zeggen dat de Staat in 2013 had ,,kunnen of misschien wel moeten kiezen" voor een reddingsscenario van SNS Reaal met het Britse investeringsfonds CVC.
In die oplossing zou het vermogen van de bank/verzekeraar versterkt worden en het bedrijf gesplitst worden. Het verzekeringsdeel zou dan kunnen fuseren met ASR.
Voordelen
Het CVC-scenario bood ,,ook objectief gezien'' volgens de kenners duidelijk voordelen ten opzichte van nationalisatie, zoals minder bijdrage door de Staat. Ook had SNS Bank eind januari 2013 ruim voldoende liquide middelen en was een bankrun op dat moment niet te verwachten.
Er was volgens de specialisten nog een tweede ,,levensvatbaar scenario''. Een noodregeling, gevolgd door faillissement, zou een realistisch toekomstscenario voor SNS Reaal zijn geweest, vooral vanuit het perspectief dat dit mede de basis zou moeten zijn voor de bepaling van de schadeloosstelling aan beleggers.
Eerder kregen DNB en Financiën in een uit 2014 stammend evaluatierapport van oud-ABP-baas Jean Frijns en ex-Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra ook al stevige kritiek met betrekking tot hun optreden richting SNS Reaal.
De bank/verzekeraar raakte door verliezen op zijn vastgoedtak Property Finance in steeds grotere problemen. Als de overheid in de jaren ervoor scherper toezicht had gehouden, had het nooit tot nationalisering hoeven te komen, vinden de deskundigen.
Overname door Anbang
Uiteindelijk betaalde de Staat dus 3,7 miljard euro voor SNS Reaal. Veel van dat geld kwam nog niet terug. De verzekeringstak werd in 2015 verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang voor 1 euro. Wel beloofden de Chinezen toen 85 miljoen euro mee te betalen aan een belastingvordering en zegde het bedrijf toe 1,35 miljard euro in Reaal te steken. Dat ging vervolgens verder onder de naam Vivat.
De bankentak van SNS heet tegenwoordig Volksbank en is nog in handen van de Staat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Nederland doet niet mee aan staatssteun Air France-KLM
Air France-KLM krijgt opnieuw staatshulp, maar niet van Nederland. De eigenaar van KLM komt daarbij voor een flink deel in handen van Frankrijk dat tot 4 miljard euro extra steun verleent. Nederland ziet zijn belang verwateren. Het demissionaire kabinet werkt wel aan extra steun voor dochter KLM. -
PREMIUMvideo
Modeltreintjes niet aan te slepen: ‘Soms moet ik mensen tegen zichzelf in bescherming nemen’
Niet alleen bordspellen, puzzels en het bakken van taarten zijn ongekend populair tijdens de lockdown. Ook het bouwen van modelspoorbanen beleeft een revival. Handelaren en verkopers van relatief dure merken als Märklin en Fleischmann beleven gouden tijden. ,,Sommigen draaien hun hand niet om voor een bestelling van een paar duizend euro aan rails.’’ -
'Winkelen op afspraak werkt voor geen meter’
Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, blijkt in de praktijk slecht te werken voor zowel ondernemers als consumenten. Dat blijkt uit een peiling van INretail, brancheorganisatie van de winkeliers. -
PREMIUM
Kleine ondernemers lopen risico bij alternatieve financiering: Rente tot 400 procent’
Kleine ondernemers zijn steeds meer afhankelijk van alternatieve financiering. En daarmee lopen ze grote risico’s. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de markt voor alternatieve financiering. -
Fitnessbedrijf VS in shock: kindje overlijdt op loopband, ouders in brief gewaarschuwd
In de Verenigde Staten is een kindje om het leven gekomen, nadat het van een loopband was gevallen. De sporen op zijn rug en hoofd laten geen ruimte voor twijfel. Het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton reageert in een verklaring geschokt en adviseert ouders om kinderen weg te houden van de machines. In de handleiding wordt daar al voor gewaarschuwd. Een Amerikaanse toezichthouder op consumentenproducten doet onderzoek naar het dodelijke incident.
-
PREMIUM
Boskalis-baas over rechttrekken schip in Suezkanaal: ‘Avonds zette ik gewoon de aardappelen op tafel’
In negen dagen tijd redde Boskalis twee keer de wereld. Eerst door containerreus Ever Given uit het Suezkanaal te halen en woensdag voorkwam het een ongekende olieramp door een stuurloos vrachtschip te bedwingen voordat het door de Noorse fjorden zou worden opengereten. Peter Berdowski, ceo van de Papendrechtse bagger- en bergingsspecialist, blikt terug. -
Beurs
Techinvesteerder Prosus onderuit op Damrak
Techinvesteerder Prosus was vandaag de sterkste daler op het Damrak met een verlies van 4,6 procent. Het bedrijf deed een deel van zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent in de verkoop. Met de opbrengst wil Prosus meer financiële armslag hebben om in andere bedrijven te investeren. Sowieso was het een mindere dag voor technologiebedrijven. -
PostNL mag Sandd tóch overnemen: ‘anders postbezorging in gevaar’
De overname van Sandd door PostNL is noodzakelijk om de postbezorging in Nederland niet in gevaar te laten komen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). De twee bedrijven zijn feitelijk al een jaar geleden gefuseerd, maar de vergunning hiervoor was door de rechter van tafel geveegd.