ABN Amro diep door het stof vanwege witwassen
,,Dit is onacceptabel en doet pijn. Het vertrouwen in ABN Amro heeft een knauw gekregen.’’ Robert Swaak, de topman van ABN Amro ging diep door het stof vanwege het falende beleid van de bank om witwassen tegen te gaan.
ABN Amro betaalt een boete van 480 miljoen euro omdat de bank de controle op mogelijke criminele geldstromen en terrorismefinanciering niet op orde had. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie besloten drie oud-bestuursleden, onder wie voormalig topman Gerrit Zalm, te vervolgen wegens witwassen.
Daarmee is ABN Amro de tweede bank, na ING, die een forse boete krijgt wegens falende controle op witwassen. ING was enkele jaren geleden zelfs 775 miljoen euro kwijt aan een schikking.
Gokverslaving
ABN Amro ging meermalen ernstig in de fout, volgens het OM. Zo kon een bedrijf, waarvan al bekend was dat het bij een grote corruptieaffaire was betrokken, ongehinderd zaken blijven doen bij de bank. En veroordeelde oplichters konden moeiteloos opnieuw een ABN-rekening openen en daarmee opnieuw frauderen.
In een ander geval kon een gokverslaafde boekhouder ruim vier miljoen van de rekening van zijn werkgever overmaken naar zijn eigen rekening en dat geld vergokken. De bank had niets in de gaten.
De gebrekkige controle speelt al sinds 2014. Op last van De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op de banken, verbeterde ABN Amro de controle. Maar het was steeds te weinig en niet effectief.
Klanten
Bij de miljoenen retailklanten, veelal mensen met een betaalrekening, stelde de risicoanalyse te weinig voor. Criminele klanten kregen daardoor onterecht het etiket ‘neutraal risico’ en werden daardoor maar oppervlakkig gecontroleerd. Dat gold ook voor de rijke klanten bij de Private Bank. ABN Amro controleerde niet altijd goed waar het vermogen vandaan kwam.
Banken hebben een poortwachtersfunctie om te voorkomen dat crimineel geld wordt witgewassen. De banken controleren daarom hun klanten. Daarbij wordt onder andere gekeken of klanten eerder veroordeeld zijn wegens criminele activiteiten of extra risico lopen op corruptie. Politici vallen daarom automatisch in een hogere risicocategorie. Risicovolle klanten kunnen ze weigeren, of aan extra strenge controles onderwerpen.
Monitoren
Daarnaast moet de bank de transacties van de klanten monitoren. Als iemand bijvoorbeeld veel contante stortingen doet moet de bank uitzoeken of dat in orde is. Een marktkoopman die op zaterdag een contante storting doet is minder verdacht dan een particulier die een paar ton komt storten in briefjes van 500 euro.
Inmiddels heeft ABN Amro al een paar duizend klanten de deur gewezen. Ook heeft de bank de controle verbeterd, onder meer door duizenden nieuwe controleurs aan te nemen. De bank investeert twee miljard euro in die verbetering.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat zit er achter die terugkerende storingen bij internetbankieren?
Het overkomt iedereen wel eens: je wilt een betaling doen via internetbankieren, maar de app werkt niet. Of je staat bij de kassa in de supermarkt en moet opeens contant afrekenen, omdat het pinapparaat een foutmelding geeft. Bankstoringen lijken veel voor te komen, maar waarom gebeuren ze überhaupt? -
VIDEO
‘Verdachte’ Zalm weg bij Danske Bank na 480 miljoen witwasschikking ABN Amro
ABN Amro schikt voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. ,,Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro ”, laat topman Robert Swaak van het financiële concern weten. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van de bank stappen topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm op bij Dankse Bank. -
PREMIUM
Slechte omstandigheden voor flitsbezorgers: ‘Manager stelde voor te doen alsof ongeluk nooit was gebeurd’
Radical Riders is nu een half jaar in de lucht. De vakbond zet zich in voor koeriers en flitsbezorgers. En dat blijkt hard nodig. In korte tijd zijn er al meerdere inzamelingsacties gehouden voor koeriers die na een fietsongeluk grotendeels hun inkomen verloren hebben. ,,De rode draad: het recht om ziek zijn wordt geschonden.’’ -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
1
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMColumn
Elk gesprek met Carla is vermoeiend, bij elke vraag die ik stel, vraagt ze waarom ik deze stel
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?