ABN Amro schrapt 15 procent van de arbeidsplaatsen
ABN Amro gaat in de komende vier jaar 15 procent van de arbeidsplaatsen schrappen. Dat meldt de bank in een persbericht.
Delen per e-mail
ABN Amro heeft dit besluit genomen om kosten te besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen, zo liet de bank weten bij de bekendmaking van de strategie voor de komende jaren.
,,We hebben laten zien dat we de kosten goed kunnen beheersen. De kosten willen we beperken tot 4,7 miljard euro in 2024, door 700 miljoen euro aan verdere kostenbesparingen te realiseren. In 2021 zullen de kosten naar verwachting op 5,3 miljard euro uitkomen, hoger dan die in 2020 van circa 5,1 miljard euro. We verwachten tot en met 2024 een verdere vermindering van het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 15 procent, vooral vanaf 2022", aldus de bank in het persbericht.
ABN Amro denkt door natuurlijk verloop en omscholing van medewerkers het aantal gedwongen ontslagen beperkt te kunnen houden. Eind vorig jaar werkten er zoān 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. Tot 2023 zet ABN Amro ongeveer 150 miljoen euro apart voor de kosten van de reorganisatie.
Digitaal
De strategische investeringen komen rond de 300 miljoen euro uit. Daarbij wordt onder meer de verwerking van opdrachten verder gedigitaliseerd. Ook wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen.
De bank, waarvan een groot deel nog in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de nieuwe strategie een āpersoonlijke bankā zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. Daarbij wil ABN Amro groeien in segmenten die winstgevend zijn. Zo mikt de bank in Nederland op groei op het gebied van bankiersdiensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen. De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid.
Elders in Noordwest-Europa mikt ABN AMRO op een groot marktaandeel in bepaalde nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024. Het langetermijndoel van ABN Amro blijft een rendement van 10 procent, maar daarvoor moet de rente wel iets gaan stijgen.
Hoofdkantoor
Naast het schrappen van arbeidsplaatsen kijkt de bank ook naar de kosten voor huisvesting. Zo zal het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas worden verkocht en deels terug worden gehuurd. Ook wordt het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost, dat nu dienst doet als tweede hoofdkantoor, verbouwd tot een nieuwe thuisbasis voor ongeveer 10.800 medewerkers. Het kantoor aan de Gustav Mahlerlaan wordt in 2021 in de verkoop gezet.
De strategische plannen zijn de eerste van ABN Amro onder topman Robert Swaak. Die trad begin dit jaar aan.
Grote inspanning
ABN AMRO moet een grote inspanning leveren om personeel dat door de aangekondigde reorganisatie zijn baan verliest aan ander werk te helpen. Dat zeggen CNV en De Unie. Volgen de vakbonden moet het sociaal plan, dat loopt tot eind volgend jaar, worden verlengd voor de duur van de reorganisatie.
Volgens CNV is het vooral zaak dat iedereen bij de bank gelijk behandeld wordt. CNV-bestuurder Aletta Bulsink vertrouwt erop dat de bank zijn verantwoordelijkheid neemt. Volgens haar kan het helpen dat ABN AMRO nog grotendeels in handen is van de Staat en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.
Ligt het aan De Unie dan wordt een nieuw sociaal plan afgesproken met de looptijd van de aanpassingen. Bij de bond zijn ze niet verrast over de ingrepen, aangezien dit in de sector door de verdere digitalisering steeds vaker het geval is. ,,Je hoopt altijd op minderā, aldus belangenbehartiger Herma Pethke van De Unie. ,,Zeker zo kort voor kerst. Het is gewoon geen fijne mededeling. Maar het verbaast ons niet.ā
De Unie wil snel in gesprek met de bank. De bond ziet vooral geen heil in verschillende looptijden voor een sociaal plan.
Bekijk hieronder onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Google sluisde minstens 128 miljard euro weg via Nederland
Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf. -
PREMIUMcolumn
Waarom een pardon ook voor andere mensen in de schuldenhel geen gek idee is
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiƫle psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
Arbeidsinspectie overspoeld met meldingen over corona-overtredingen
De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan meldingen over bedrijven die de coronarichtlijnen aan de laars lappen. Tot 6 december vorig jaar kwamen er bijna 6500 klachten binnen over onveilige werksituaties. Twee keer werd het werk onmiddellijk stilgelegd. -
Italiaans modemerk stuurt beroemde Chinese actrice weg na rel om draagmoeder
Het Italiaanse luxe modemerk Prada heeft gisteren het contract met een beroemde Chinese actrice beƫindigd na een vermeend draagmoederschandaal. De 29-jarige Zheng Shuang wordt ervan beschuldigd dat ze haar twee jonge kinderen van Amerikaanse draagmoeders in de steek zou hebben gelaten, na een conflict met haar vriend. De zaak is saillant, omdat in China draagmoederschap verboden is. -
Video
Pensioenen ambtenaren en leraren dit jaar niet omlaag
De pensioenen voor ambtenaren en leraren worden dit jaar niet verlaagd. Pensioenfonds ABP heeft eind december een dekkingsgraad van ruim 92 procent gehaald. Daarmee heeft het fonds voldaan aan de eis van een dekkingsgraad van minimaal 90 procent.
-
Consumentenbond onderzoekt woekerrente-claim tegen ABN AMRO
ABN AMRO en andere kredietverstrekkers moeten mogelijk vrezen voor een miljoenenclaim. Consumentenbond Claimservice onderzoekt die mogelijkheid, maakt de organisatie bekend in het televisieprogramma Kassa. Het gaat om compensatie voor zogenaamde woekerrentes die ABN AMRO, Santander en Vesting Finance rekenden op doorlopend krediet. -
PREMIUMInterview
Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: āWij vallen buiten de bootā
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
update
Grote zorgen bij KLM-personeel over vliegen op Groot-Brittanniƫ
Terwijl Nederland met de verlenging van de lockdown de Britse coronamutant buiten de deur hoopt te houden, worden er nog altijd dagelijks tientallen vluchten met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol uitgevoerd. De zorgen onder het KLM-personeel groeien met de dag, merkt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).