Volledig scherm
Een pinautomaat in Oosterhout is gesloten. © MaRicMedia

ABN AMRO sluit 470 geldautomaten vanwege plofkraken

ABN Amro heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten tijdelijk gesloten. De noodmaatregel is nodig vanwege een toename aan gewelddadige plofkraken, stelt de bank. Het geld is uit de machines gehaald.

De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken door criminele bendes plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN Amro getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers. 

Vorige week heeft ABN Amro al enkele tientallen van dat type tijdelijk gesloten, meldt de bank. In de afgelopen dagen heeft ABN Amro de rest leeg gehaald. Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABN Amro en 90 ex-ABN Amro automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een Geldmaat.

,,Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen”, meldt ABN Amro in een persbericht. 

Op nog zo’n 400 locaties van ABN Amro staan andere typen geldautomaten, die blijven in gebruik.

Welke automaten in de regio dichtgaan, is nog onduidelijk. Ook in de regio zijn de afgelopen jaren plofkraken geweest op pinautomaten van ABN AMRO. In april van dit jaar raakte een pinautomaat van de bank nog verwoest door een vernietigende plofkraak. Ook Amerongen en Malden werden opgeschrikt door plofkraken, waarbij de daders het hadden gemunt op ABN AMRO. 

Tenenkrommend

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet eerder weten het tenenkrommend te vinden dat ABN AMRO geldautomaten heeft moeten sluiten. Hoekstra vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland binnen een redelijke afstand toegang heeft tot contant geld. ,,Mijn indruk is dat banken dat ook echt wel heel duidelijk op hun netvlies hebben”, aldus de minister. ,,Tegelijkertijd snap ik ook echt dat banken in hun maag zitten met het tuig dat die dingen vernielt.”

Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt het een reden tot zorg dat het aantal plofkraken de laatste tijd toeneemt. Ook hij heeft er begrip voor dat banken op sommige risicolocaties geen geldautomaten meer plaatsen. ,,Ik realiseer me dat dit heel akelig is voor mensen die daar direct in de buurt wonen. Aan de andere kant moeten we om de veiligheid van de omgeving denken.”