Volledig scherm
© REUTERS

Acties van grondpersoneel KLM op Schiphol gaan morgen niet door

Een nieuwe werkonderbreking van het grondpersoneel van KLM, die morgen zou plaatsvinden, is van de baan. Dat heeft FNV vandaag besloten na overleg met de leden.

,,Directe aanleiding om weer om tafel te gaan zijn tekenen die we hebben ontvangen dat KLM op voor ons belangrijke punten stappen wil gaan zetten”, licht FNV-bestuurder Jan van den Brink het besluit toe. Maandag en woensdag legden honderden KLM-medewerkers ook al het werk neer, met vertragingen en annuleringen tot gevolg. 

FNV zal maandag aansluiten bij het overleg met de andere bonden. Daarmee zijn alle bonden weer in gesprek met luchtvaartmaatschappij. Van den Brink: ,,Wij zijn benieuwd wat het oplevert. KLM krijgt van ons tot het einde van volgende week om tot een onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen te komen. Anders gaan we verder met werkonderbrekingen.”

Behalve betere roosters en meer vaste medewerkers in dienst, eist FNV vier procent loonsverhoging per jaar.  Onder de cao Grondpersoneel vallen 15.000 mensen, die onder andere bij de technische dienst, tankdienst of op het platform van KLM werken. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’