Volledig scherm
Tata Steel in IJmuiden © ANP

Duizenden banen weg door fusie Tata en Thyssenkrupp

updateTata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, en het Duitse Thyssenkrupp voegen hun Europese staalactiviteiten samen. Hierdoor staan duizenden banen op de tocht.

Thyssenkrupp en Tata Steel verwachten dat er in heel Europa de komende jaren 4000 banen verloren gaan: 2000 bij de productietak en 2000 bij de administratieve tak. Die zullen gelijkmatig verdeeld worden over de twee bedrijven, zo maakten zij bekend in een gezamenlijke verklaring. 

Wat de gevolgen zijn voor banen in IJmuiden, is niet bekend. De vakbonden zeggen alles op alles te zetten om gedwongen ontslagen te voorkomen. 

,,Wij zijn tegen de voorgenomen fusie vanwege het grote banenverlies en zullen er alles aan doen om die te voorkomen. Ook acties zijn daarbij niet uitgesloten," aldus FNV-bestuurder Aad in 't Veld.

Rood

Het personeel van Tata Steel in IJmuiden vreest massaal verlies van banen. Volgens voorzitter van de centrale ondernemingsraad Frits van Wieringen staan, gelet op de informatie die nu voorhanden is, in IJmuiden alle ,,seinen op rood". 

Tata Steel Nederland telt nu ruim 11.000 werknemers. De meesten daarvan — zo'n 9000 werknemers — werken in IJmuiden.

De staalbedrijven verwachten in de eerste jaren na de fusie vooral te kunnen besparen door het samenvoegen van researchafdelingen, verkoopafdelingen en een gezamenlijke inkoop. Dat moet op termijn een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 400 en 600 miljoen euro. 

Tata en ThyssenKrupp spraken al langere tijd over een samenvoeging van hun Europese staaldivisies. De twee hebben samen een jaaromzet van 15 miljard euro en er werken zo'n 48.000 mensen op 34 locaties. Het hoofdkantoor van de joint venture komt in de regio Amsterdam.

Opsteker 

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet dit als opsteker voor Nederland. Het hoofdkantoor brengt hoogwaardige banen en een belangrijk beslissingscentrum naar ons land, aldus voorman Hans de Boer. Daarnaast is het ook ,,een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat".

De Boer benadrukt wel dat het met de fusie van belang is dat de Nederlandse tak van het fusiebedrijf, het voormalige Hoogovens in IJmuiden, zich autonoom kan ontwikkelen. Hij wijst daarbij op het economische belang van het bedrijf in Nederland met zijn 10.000 werknemers en zijn voortrekkersrol op de vlakken van duurzaamheid en innovatie. 

Ook premier Rutte noemt de vestiging goed nieuws voor Nederland. Dat liet hij via Twitter weten. De premier was ook positief over het voortzetten van de Nederlandse activiteiten van het nieuwe fusiebedrijf in IJmuiden bij het voormalige Hoogovens. ,,Dit versterkt de leidende rol van Tata Steel IJmuiden als een van de meest efficiënte en duurzame staalfabrieken ter wereld."