Volledig scherm
De opgestapte Argentijnse minister van Financiën Nicolas Dujovne. © AFP

Argentijnse minister van Financiën stapt op na rampweek

De Argentijnse minister van Financiën Nicolas Dujovne heeft zaterdag zijn ontslag ingediend, melden de media in het land. Zijn ontslag komt na een turbulente week op de financiële markten. De peso verloor meer dan 20 procent van zijn waarde en de beurs zakte meer dan 30 procent.

Dujovne zal vervangen worden door Hernan Lacunza, de minister van Economie van de provincie Buenos Aires, blijkt uit de ontslagbrief. Daarin staat dat Dujovne ,,ervan overtuigd is dat wegens de omstandigheden de overheid ingrijpende maatregelen moet nemen in de economische sector’’.

Dujovne neemt ontslag omdat de economische crisis in het land is verergerd na de nederlaag van president Mauricio Macri bij de voorverkiezingen afgelopen zondag. Macri hoopt bij de presidentsverkiezingen in oktober opnieuw verkozen te worden.

De conservatief Macri kreeg zondag 32 procent van de stemmen bij de voorverkiezingen. Grote winnaar was de linkse kandidaat Alberto Fernandez met 47,6 procent van de stemmen.

Na de verkiezingen kelderden de aandelenmarkt en de peso. De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.

Volledig scherm
Hernan Lacunza, de opvolger van de vertrokken minister van Financiën Nicolas Dujovne. © AFP
  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’