Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Banen op de tocht: KPN wil komende drie jaar 350 miljoen besparen

KPN wil de komende drie jaar fors in de kosten snijden, onder meer op arbeidskosten. Het telecombedrijf zei bij zijn investeerdersdag niet direct of en hoeveel banen worden geschrapt. Tegelijkertijd worden de jaarlijkse investeringen gezet op 1,1 miljard euro.

Concreet wil nieuwe topman Maximo Ibarra de kosten met 350 miljoen euro omlaag brengen. Een woordvoerder van KPN zegt dat de reductie in arbeidskosten niet direct uit te drukken is in een concreet aantal voltijdsbanen (fte), omdat het ook inhuur van extern personeel betreft. Momenteel telt KPN nog ongeveer 12.600 voltijdsbanen.

Door te besparen kunnen de investeringen flink omhoog. KPN wil met name inzetten op meer glasvezel. Eind 2021 moeten er een miljoen extra huishoudens op glasvezel zijn aangesloten. Onder voorganger Blok waren de investeringen in glasvezel juist sterk teruggebracht.

Met deze zet versnelt KPN zijn omvorming van een telefoonbedrijf naar een modern telecombedrijf. KPN heeft al langer te maken met teruglopende omzet, vooral omdat klanten minder bellen en meer de nadruk op data leggen. In de markt werd rekening gehouden met de aankondiging van een flinke reorganisatie. De dit jaar aangetreden topman Maximo Ibarra voerde eerder al wijzigingen door in het managementteam van KPN.

KPN wil ook nog meer klanten binden met aantrekkelijke alles-in-één gezinsbundels van internet, tv, vaste en mobiele telefonie. Eind 2021 moeten 300.000 huishoudens meer dan nu zulke combibundels afnemen.

Nieuwe strategie

Maximo Ibarra, CEO van KPN.
Volledig scherm
Maximo Ibarra, CEO van KPN. © ANP XTRA

Topman Maximo Ibarra heeft ruim een half jaar nagedacht over de nieuwe strategie. Onder meer consultant McKinsey werd ingeschakeld om KPN door te lichten.

Vanmiddag geeft ceo Maximo Ibarra een presentatie aan analisten en beleggers. Ook is er een vragensessie voor de pers. Waarschijnlijk wordt dan meer duidelijk over de exacte invulling van de plannen en de impact op het aantal banen. 

5G-netwerken

De kostenbesparingen moeten investeringen in het datanetwerk mogelijk maken. De telecomsector is in de beginfase van de overgang naar 5G-netwerken, die hogere snelheden internet, maar vooral ook nieuwe toepassingen, zoals in de landbouw of in verbonden auto’s, mogelijk moeten maken.

Ook moet de winstgevendheid worden opgekrikt door de bijgewerkte strategische plannen voor de komende drie jaar. Naast de kostenbesparing zet KPN ook in op groei van winstgevende activiteiten en een stabilisering van de totale omzet. Ibarra vindt dat KPN de laatste jaren al goede vooruitgang heeft geboekt met zijn bedrijfsveranderingen. ,,Maar het veranderende landschap vereist dat we flexibeler worden en innovaties voor klanten sneller doorvoeren.”

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’