Bedrijfsleven: snel verbod op rookruimtes is onhaalbaar
Het is niet reëel om rookruimtes al over twee jaar compleet te verbieden. Daarvoor zijn de consequenties voor het bedrijfsleven te groot en is het draagvlak voor de maatregel in de samenleving nog te klein. Dat stellen belangenverenigingen MKB Nederland en de VNO-NCW in een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Ze pleiten voor een verruiming van de overgangstermijn naar zes tot tien jaar.
Ondernemersvereniging VNO-NCW en de landelijke belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland roepen staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om de termijn waarop rookruimtes moeten verdwijnen drastisch te verlengen. Zij stellen dat de overgangstermijn van twee jaar niet haalbaar is en dat er een gebrek aan draagvlak is voor het plan. De boodschap van de belangenverenigingen: Blokhuis moet langer de tijd nemen en burgers mee zien te krijgen zonder dat zij de maatregelen als unfair of als betuttelend ervaren.
Gevolgen
De belangenverenigingen geloven niet dat Blokhuis de consequenties van het op korte termijn verbieden van rookruimtes overziet. Momenteel rookt bijna een kwart van de Nederlandse bevolking. En bij het uitgaanspubliek ligt dat percentage waarschijnlijk een stuk hoger, stellen de voorzitters van de belangenverenigingen in hun brief.
Die rokers zullen volgens hen massaal naar buiten gaan om te roken wanneer rookruimtes verboden worden. En dat vergroot de overlast voor omwonenden van horecagelegenheden en clubs enorm. ,,En ook wanneer softdrugs in de buitenlucht naast coffeeshops moeten worden genuttigd, brengt dat de nodige overlast met zich mee."
Volgens de voorzitters zou een verbod op rookruimtes een stuk minder complex zijn wanneer het aantal rokers fors daalt. ,,Dit veronderstelt een effectief preventiebeleid van de staatssecretaris. Het aantal rokers daalt weliswaar gestaag, maar (nog) niet snel genoeg om de rookruimtes simpelweg te kunnen opheffen."
Ook financieel heeft het verbod op rookruimtes grote gevolgen. Niet alleen voor horeca-ondernemers, maar ook voor de overheid. Wanneer gesubsidieerde, culturele instellingen moeten worden gebouwd, draait de gemeente als eigenaar vaak op voor de kosten.
,,Voor alle partijen geldt dat de verbouwing zelf ook tijd en geld kost, zeker als er een vergunning moet worden aangevraagd. Rekening houdend met de afschrijving van gedane investeringen, stelt het bedrijfsleven een overgangstermijn van ten minste 6 - 10 jaar voor."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Economie draait als een tierelier, maar consument sombert
Nog nooit was de werkloosheid zo laag als nu. De kans om je baan kwijt te raken is klein. Hoe kan het dan dat consumenten niet eerder zo somber waren als in deze tijd? -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Tekort aan babyvoeding VS leidt tot paniek: ‘Ik heb nog maar een voorraad voor drie dagen!’
Er heerst groeiende paniek onder Amerikaanse ouders: delen van het land kampen met een nijpend tekort aan babyvoeding. Ouders lengen voeding aan of rijden uren op zoek naar poedermelk. -
Postbezorgers PostNL krijgen 8 procent loonsverhoging
De postbezorgers van PostNL krijgen over twee jaar in totaal 8 procent meer loon. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met het postbedrijf.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen. -
PREMIUMColumn
Elk gesprek met Carla is vermoeiend, bij elke vraag die ik stel, vraagt ze waarom ik deze stel
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.