Benzineprijs stijgt naar recordhoogte van bijna 2 euro
De prijs voor een liter benzine is naar een nieuw record gestegen door de oplopende olieprijs. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers ligt de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) landelijk nu gemiddeld op 1,989 euro.
De adviesprijs voor een liter diesel is nu gemiddeld 1,635 euro. Dat is eveneens de hoogste prijs ooit voor dat type brandstof, aldus UnitedConsumers, dat dagelijks adviesprijzen bijhoudt van vijf grote oliemaatschappijen. De Nederlandse brandstofprijs bestaat overigens voor een belangrijk deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.
Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers wijst er wel op dat bij veel tankstations de prijzen lager liggen omdat zij kortingen geven. De adviesprijs wordt vaak gehanteerd door pompstations langs snelwegen die dus duurder zijn.
Gestegen vraag
Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in Nederland nog steeds mogelijk om E10 voor een prijs rond de 1,70 euro per liter te tanken.
De olieprijs is al geruime tijd aan het stijgen doordat de vraag naar olie aantrekt door het sterke economische herstel van de coronapandemie en het aanbod op de markt beperkt is. Ook wordt gespeculeerd dat het aanbod op de oliemarkt steeds meer onder druk kan komen te staan omdat minder wordt geïnvesteerd in nieuwe fossiele brandstofprojecten.
De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter) steeg dinsdag tot boven de 80 dollar, het hoogste niveau sinds oktober 2018. Van Selms sluit niet uit dat de benzineprijs kan stijgen tot boven de 2 euro.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van auto's en mobiliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Inflatie in Nederland daalt opnieuw licht, maar de boodschappen worden alsmaar duurder
Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in december opnieuw afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Maar het gaat wel om een heel lichte afname. Veel boodschappen gingen juist harder in prijs omhoog dan in november. -
Rabobank-bankier Barbara Baarsma dient ontslag in
Topbankier Barbara Baarsma (53) stapt onverwachts op bij de Rabobank. De bekende econoom werkte in totaal zeven jaar bij de bank en vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Failliet restaurant keert ineens terug onder dezelfde naam, met dezelfde kok en dezelfde gerechten: hoe kan dat?
Amper twee maanden geleden ging restaurant The Oriënt Express op de Woonboulevard in Almelo failliet. Nu keert de zaak terug: onder dezelfde naam, met dezelfde kok Ismail Gundem, maar op een andere plek. Hoe kan dat?
-
10
Vrachtwagenchauffeurs van PostNL staken tot zaterdagochtend
Vrachtwagenchauffeurs van PostNL leggen vanaf vrijdagmorgen tot zaterdagochtend 07.00 uur het werk neer. Vakbond FNV is niet tevreden over een cao die PostNL afsloot met de vakbonden Bond van Post Personeel (BVPP) en het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). Die kwamen vorige week overeen dat 18.000 personeelsleden stapsgewijs 9,5 procent loon erbij krijgen. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Nederlandse landbouw behaalt (door gestegen prijzen) dik exportrecord
De Nederlandse landbouw staat onder druk. Toch werd er in 2022 weer een exportrecord geboekt. Er werd voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd - een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. Dat kwam met name door hogere prijzen, melden Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw.