Bierbrouwer Heineken gaat 8000 banen schrappen
Biermaker Heineken gaat de komende jaren wereldwijd 8000 banen schrappen, maakt het bedrijf zojuist bekend. Het is onderdeel van een plan om kosten te besparen.
Delen per e-mail
Heineken schrapt bijna 10 procent van het personeelsbestand. Dat meldt het bedrijf woensdagochtend bij de bekendmaking van de jaarcijfers. In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen.
Coronacrisis
Het was de verwachting dat Heineken in de kosten zou snijden. Nog onbekend is hoeveel banen in Nederland zullen verdwijnen. Eerder zei de bierbrouwer wel dat gedwongen ontslagen niet konden worden uitgesloten.
Met de reorganisatie wil Heineken de kosten met zoān 350 miljoen euro per jaar verlagen. Verder moet het bedrijf efficiĆ«nter gaan produceren wat Heineken tot 2023 al 2 miljard euro aan besparingen moet opleveren. Om dat te bereiken wil de bierbrouwer meer gebruik maken van digitale verkoopkanalen en wil het bedrijf zich richten op premiummerken en alcoholvrij bier. Ook wil Heineken meer andere drankjes gaan verkopen, zoals alcoholhoudende limonade, zogeheten āhard seltzerā.
In veel Europese landen, maar ook in Zuid-Afrika werden afgelopen jaar de coronamaatregelen aangescherpt. Die beperkingen voor met name de horeca voelde Heineken al het hele jaar. De verkoop van supermarktbier steeg daarentegen wel, maar niet genoeg. De netto-omzet daalde met zo'n 12 procent naar 19,7 miljard euro.
Het derde kwartaal van 2020 liep voor Heineken beter: in veel landen konden cafƩs weer deels open en zaten terrassen voller. Toch is de verwachting dat ook in 2021 de opbrengsten gaan tegenvallen.
Bezuinigen
Eind vorig jaar maakte Heineken al bekend te willen bezuinigen. De coronacrisis raakt de brouwer hard, omdat vrijwel de hele horecamarkt wegviel door de lockdown. Heineken maakte toen bekend de personeelskosten op het hoofdkantoor en andere kantoren met 20 procent te willen verlagen. Dat maakt onderdeel uit van de huidige reorganisatie.
Bekijk onze trending nieuwsvideoās in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van āpolitieke drukā
Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beƫindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken. -
Verkopen webwinkel bol.com flink omhoog door opmars thuiswinkelen
De verkopen bij bol.com zijn vorig jaar met ruim de helft gestegen. Consumenten kochten voor 4,3 miljard euro bij de webwinkel, aldus moederbedrijf Ahold Delhaize. Dat was ruim meer dan het doel dat de onderneming voor bol.com had gesteld. -
Chemiereus Bayer koopt claims rond Roundup af met twee miljard dollar
De Duitse chemiereus Bayer heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf en advocaten die Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen bereikten daarover een akkoord. -
PREMIUM
Heineken-topman: āHerstel van de horeca komt pas op lange termijnā
Toen Dolf van den Brink in februari topman van Heineken werd, was corona nog een Chinese abnormaliteit. Nu moet de 47-jarige Heinekenveteraan het bierconcern door de crisis leiden. ,,Als we de valse hoop creĆ«ren dat het morgen over is, zal dat tot enorme teleurstelling leiden.ā -
PREMIUMvideo
Boeren in de Noordzee, kan dat wel?
Een spectaculair plan van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland: leg een eiland aan in de Noordzee, zodat er meer ruimte beschikbaar komt om te boeren. Hoe realistisch is dat? We vragen het Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft.
-
Brouwers maken zich grote zorgen: bierverkoop met ruim een derde omlaag na coronamaatregelen
Het gaat slecht met de verkoop van bier in Nederland sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. De daling bedraagt - gemeten vanaf 15 maart, de dag dat de horeca dicht moest - 36 procent. Dat meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers, die zich ernstig zorgen maakt over de gevolgen voor vooral de kleinere brouwers. -
EU en VS schorten importheffingen op elkaars producten op
De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op. Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zoān zeventien jaar speelt. -
Nieuwe staatssteun KLM onvermijdelijk na miljardenverlies
Na een dramajaar waarin Air France-KLM 7,1 miljard euro heeft verloren, is een nieuwe ronde staatssteun onafwendbaar. Maar de prijs daarvoor is hoog.