Volledig scherm
© ANP XTRA

Bijna 3 miljard euro boete voor 'vrachtwagenkartel'

Het Nederlandse DAF en Volvo/Renault krijgen een megaboete van bijna 3 miljard euro wegens het maken van verboden prijsafspraken en het doorberekenen van kosten voor nieuwe uitstootnormen aan de klant.

Dat maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dinsdag in Brussel bekend. Volgens de commissaris is er sprake ,,van serieuze inbreuk op de EU-regels.'' Dat gebeurde tijdens een periode van 1997 tot 2011. Voor DAF bedraagt de boete 752 miljoen euro.

De geldstraf voor DAF valt 97 miljoen euro lager uit dan het bedrag dat het bedrijf hiervoor zelf eerder apart zette. DAF benadrukte in een reactie dat de eigen financiële positie nog altijd sterk is en dat de gewraakte afspraken geen invloed hebben gehad op de uiteindelijke prijs van verkochte trucks.

Truckbouwer MAN, die ook deel uitmaakt van het kartel, ontspringt de dans als verklikker. De vijf beboete concerns krijgen elk 10 procent korting omdat zij schuld bekennen. Onderzoek naar Scania wordt nog voortgezet.

Onacceptabel
,,Het is onacceptabel dat MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF, die samen negen van de tien middelgrote en zware trucks produceren in Europa, een kartel vormden in plaats van met elkaar te concurreren", aldus de Deense commissaris. In januari 2011 al viel Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten onaangekondigd binnen bij onder meer DAF in Eindhoven. In 2014 volgde een officiële klacht.

Het besluit van de commissie richt zich specifiek op de bouwers van middelzware vrachtwagens tussen 6 en 16 ton en zware trucks boven 16 ton. Volgens de commissie hadden de concerns prijsafspraken in de hele Europese Economische Ruimte, het gebied van de EU plus IJsland, Noorwegen, Liechtenstein. Vestager zei dinsdag dat ,,de jarenlange verstandhouding tussen de senior managers van de bedrijven in 1997 begon in een gezellig hotel in Brussel."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.