Volledig scherm
PREMIUM
Robine Koning plantmanager van bioraffinaderij Alco Energy Rotterdam in Europoort. © Arie Kievit

Binnenkort tanken we E10 en die miljoenen liters komen uit Rotterdam

Vanaf 1 oktober vloeit uit de helft van de huidige Euro 95 pompen E10: benzine met 10 procent duurzame bio-ethanol. Een fors deel van deze uit mais gemaakte biobrandstof wordt bij Alco Energy Rotterdam geproduceerd.

Diep in de Rotterdamse haven bij Europoort, ingeklemd tussen het stadje Brielle in het zuiden en Maassluis in het noorden, staat de fabriek van Alco Energy. Hier wordt jaarlijks 550 miljoen liter bio-ethanol geproduceerd uit 1,3 miljoen ton mais. ,,Kijk, daar meren de schepen aan’’, wijst Robine Koning, die de scepter zwaait over Europa's grootste bioraffinaderij. 

Even later neemt Koning de verslaggever mee langs de enorme installatie met megatanks, waar de mais op lopende banden wordt aangevoerd. Die wordt vervolgens gekookt, waarna een fermentatieproces volgt. ,,Eigenlijk doen we precies hetzelfde als Heineken en zijn we een soort bierbrouwer’’, vertelt Koning. Met dien verstande dat Alco Energy Rotterdam geen gerst gebruikt en ook geen hop toevoegt. ,,Het resultaat is bier met 14 procent alcohol.’’

Waar een brouwer als Heineken hier stopt, distilleert Alco Energy de alcohol uit het verder niet drinkbare goedje. Wat overblijft is vloeibare bio-ethanol, veevoedermais en CO2-gas. ,,Uit elke kilogram mais halen we exact een derde bio-ethanol, een derde veevoeder en een derde groene CO2.’’ 

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.