Toestellen van het type Boeing 737 MAX aan de grond op Boeing Field in Seattle.
Volledig scherm
Toestellen van het type Boeing 737 MAX aan de grond op Boeing Field in Seattle. © REUTERS

Boeing schrapt dividend en salaris topman

Topman Dave Calhoun van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing en voorzitter Larry Kellner van de Raad van Bestuur zullen voor de rest van het jaar geen loon meer ontvangen. Ook heeft het bedrijf vrijdag besloten om tot nader order geen dividend meer uit te keren.

Boeing-topman Dave Calhoun.
Volledig scherm
Boeing-topman Dave Calhoun. © EPA

Calhoun nam in januari de leiding van het geplaagde bedrijf over. Volgens de zakenwebsite Bloomberg heeft hij recht op een jaarsalaris van bijna 11 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro), plus nog eens 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan bonussen. Kellner, die Calhoun opvolgde als bestuursvoorzitter kreeg vorig jaar bijna 400.000 dollar (zo’n 340.000 euro) in loon en aandelen.

De vliegtuigbouwer moet alle zeilen bijzetten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Wereldwijd hebben luchtvaartmaatschappijen vluchten gecanceld en worden toestellen aan de grond gehouden. De luchtvaartindustrie lijdt enorme verliezen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Boeing heeft al om 60 miljard dollar (50 miljard euro) steun van de Amerikaanse overheid gevraagd voor het bedrijf en toeleveranciers. 

Crashes

Boeing zit ook in zwaar weer omdat een van de populairste toestellen, de Boeing 737 MAX, al een jaar wereldwijd aan de grond staat na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. Meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben hun bestellingen voor nieuwe toestellen gecanceld of teruggeschroefd. 

Vorig jaar sloot Boeing voor het eerst in meer dan twee decennia een kalenderjaar met verlies af. Het concern leed een nettoverlies van 1 miljard dollar, terwijl een jaar eerder nog een winst van ruim 3,4 miljard dollar werd geboekt. Boeing schatte de totale kosten van het aan de grond houden van de 737 MAX begin dit jaar op 18,6 miljard dollar.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”