Volledig scherm
© ANP XTRA

Brussel: Nederland misleidt haar burgers met berekeningen hoge EU-contributie

De Nederlandse regering ‘misleidt haar burgers’ over de kosten van de EU-bijdrage door de douanerechten mee te tellen bij de jaarlijkse afdracht aan Brussel. Die kritische noot kraakt Gert Jan Koopman, de directeur-generaal begroting bij de Europese Commissie.

Op een persconferentie in Brussel haalde de Nederlander voor de internationale media fel uit naar Den Haag. Vorige week had EU-begrotingscommissaris Günther Oettinger Nederland en Duitsland er al van beschuldigd ‘leugens’ over de cijfers te verspreiden.

Volgens het ministerie van Financiën dreigt de Nederlandse contributie aan de EU-begroting in 2027 op te lopen tot 10,9 miljard euro op basis van de prijzen van 2018. Volgens EU-ingewijden stijgt die bijdrage zelfs naar 13 miljard in 2027. Volgend jaar betaalt Nederland bruto 8,1 miljard euro. 

Volgens de budgetbaas in Brussel, de Nederlander Gert Jan Koopman, telt Nederland de douanerechten en andere afdrachten die in de havens en op vliegvelden worden geïnd ten bate van de EU-begroting onterecht op bij zijn eigen contributie. 

Het gaat jaarlijks om bijna 3 miljard euro. Zonder die rechten is de brutoafdracht volgens de commissie in 2020 5,24 miljard euro, en loopt die in 2027 op tot 8 miljard euro.

  1. Flinke domper voor verpleegkundigen: 'gratis vliegticket-actie' loopt niet volgens plan

    Flinke domper voor verpleeg­kun­di­gen: 'gratis vliegtic­ket-ac­tie' loopt niet volgens plan

    Een gezamenlijke actie van KLM en beroepsvereniging V&VN om verpleegkundigen en verzorgenden te bedanken voor hun harde werk tijdens de coronacrisis is niet helemaal volgens plan verlopen. Hulpverleners die behoefte hebben aan vakantie konden zich verspreid over drie dagen opgeven om kans te maken op een gratis vliegticket. Maar door de overweldigende belangstelling moesten twee inschrijfmomenten op het laatste moment worden geschrapt. Verpleegkundigen reageren teleurgesteld.