Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil concreet de stroomprijs loskoppelen van de (nu hoge) gasprijs, zo zei ze vanmiddag na afloop van een tweedaagse top in Brussel. Eerder stelden Frankrijk en Spanje dat ook al voor. De koppeling dateert uit een tijd dat goedkope fossiele brandstoffen de markt beheersten, maar die tijd is definitief voorbij, aldus Von der Leyen.
Nu nemen duurzame bronnen ‘die echt goedkoop en kosteneffectief zijn’ een steeds belangrijkere plaats in. De opvattingen van de Commissievoorzitter zijn belangrijk omdat de leiders haar eind vorige maand om voorstellen vroegen. Kleinere bedrijven en huishoudens die nu de rekening al niet meer kunnen betalen, moeten zoveel mogelijk nationaal worden geholpen.
De hoge prijzen op dit moment zijn grotendeels het gevolg van de oorlog in Oekraïne, en het einde is nog niet in zicht. Europa, aldus Von der Leyen, moet erop voorbereid zijn dat Poetin de gaskraan nog veel verder dichtdraait dan hij al heeft gedaan. Nu al krijgen twaalf van de 27 EU-lidstaten geen of minder gas. Brussel probeert daarom zoveel mogelijk contracten elders te sluiten - door gezamenlijke inkoop, net als eerder met de coronavaccins beslissen lidstaten zelf of ze meedoen - en dat loopt goed.
Contracten
Met Amerika zijn al contracten gesloten voor 15 miljard kubieke meter extra dit jaar en 50 miljard in de jaren daarna, Noorwegen (plus 15 procent), Azerbeidzjan (plus 90 procent) en tal van andere landen leveren ook extra. Wetgeving om de ondergrondse gasopslag voor 1 november voor 80 procent te vullen en de winters erna voor 90 procent, passeerde gisteren het Parlement. Brussel zoekt in totaal vervanging voor 150 miljard kubieke meter Russisch gas, maar ‘we vervangen gas niet enkel door gas’, aldus Von der Leyen. Een deel moet komen van energiebesparing; de grote mep uiteindelijk van de overstap op zon, wind en andere duurzame bronnen.
Voor de Europese vakbondskoepel Etuc gaat het allemaal niet snel genoeg. ,,Rond 9,5 miljoen werkenden konden hun energierekening eerder al niet betalen. Terwijl de energiebedrijven recordwinsten incasseren heeft de oorlog er nog miljoenen meer in energie-armoede gestort.” Etuc wil maximumprijzen (waarover onder de EU-lidstaten nog geen overeenstemming bestaat) en een aparte top over de energieprijzen met werkgevers en werknemers.
Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtoekomstmenu
Wat is de toekomst van de kas? Glastuinders zoeken duurzame oplossingen
Hoge gasprijzen bedreigen de Nederlandse glastuinbouw. Glastuinders zoeken naar technische oplossingen om de energieverslindende teelt te verduurzamen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. -
Fabrikant Häagen-Dazs roept bekers vanille-ijs uit voorzorg terug
Fabrikant General Mills roept uit voorzorg bekers Häagen-Dazs Vanilla-ijs in verpakkingen van 460 ml terug. Volgens een veiligheidswaarschuwing van de NVWA zitten in het vanille-extract in dit product misschien kleine hoeveelheden van het gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan.
-
Winst Japanse beurs omlaag na neerschieten voormalig premier Abe
Op de Japanse beurs is vrijdag direct gereageerd op het neerschieten van de voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe. De dagwinst van de toonaangevende hoofdindex Nikkei liep terug nadat het nieuws naar buiten kwam. De koers van de Japanse yen ging daarentegen onmiddellijk omhoog, omdat beleggers in de munt een soort veilige haven zien om snel even wat geld weg te zetten. -
Rabobank en ABN AMRO gaan in op uitnodiging Remkes, grote landbouwbedrijven niet
Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen. Grote landbouwbedrijven als Agrifirm en VION sluiten niet aan, laten ze weten. -
PREMIUM
Liever geen kunstmest meer, maar kunnen we wel zonder?
Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig. Kunstmest is daardoor slecht voor het klimaat, en op dit moment ook nog eens schreeuwend duur. Is het mogelijk om ons voedsel te verbouwen zonder kunstmest?
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerrit Louter
martien vondenhoff
Els Weber-van Dreuten
A I Anders