Consumenten vinden dat prijzen sterk stijgen, maar we kopen wel weer meer dan voor corona
Steeds meer Nederlanders vinden dat de prijzen sterk stijgen. Meer dan vier op de tien consumenten hebben dit aangegeven in het laatste consumentenonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat met 43 procent om het hoogste percentage sinds het statistiekbureau in 2017 begon om dit bij te houden.
Ook is de koopbereidheid van consumenten recent iets afgenomen. Daarmee lijkt de oplopende inflatie ook in Nederland te drukken op het consumentenvertrouwen. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten speelt dit eveneens. Amerikanen vinden het momenteel de ongunstigste periode om grote aankopen te doen in decennia, bleek onlangs uit een peiling daar.
Zo extreem als de in de VS is de situatie hier nog niet. Nederlandse consumentengoederen en -diensten waren in augustus 2,4 procent duurder dan een jaar eerder, meldde het CBS onlangs. Daarmee is de inflatie hier beduidend lager dan in de VS. Maar de oplopende prijzen worden ook in Europa scherp in de gaten gehouden door centrale banken.
Dat het leven duurder is geworden hangt samen met de sterk aangetrokken vraag naar grondstoffen. Daardoor zijn de prijzen van die grondstoffen fors opgelopen. Ook zijn de internationale vrachttarieven hard gestegen door verstoringen in de wereldwijde scheepvaart.
Optimistischer
Het algehele consumentenvertrouwen in Nederland is in september wel nauwelijks veranderd ten opzichte van augustus. Dit komt consumenten tegelijkertijd iets optimistischer zijn geworden in hun oordeel over de economie. Daarbij zijn ze gemiddeld positiever geworden in hun verwachtingen voor de arbeidsmarkt.
De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het CBS kwam deze maand uit op min 5 tegen min 6 vorige maand. Aan het begin van de coronacrisis in mei vorig jaar ging het nog om een score van min 31. Maar het vertrouwensherstel werd vorig jaar al ingezet. In juni dit jaar bereikte de graadmeter een nieuwe piek op een niveau van min 3. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op plus 36.
Geld uitgeven
Intussen kwam de Nederlandse consumptie in juli voor het eerst weer boven het niveau van voor de coronacrisis uit. Volgens het CBS gaven consumenten 2,1 procent meer uit dan in juli 2019. Er werd bijvoorbeeld meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd. Dit hangt onder meer samen met de versoepelingen van de coronaregels.
Ten opzichte van juli vorig jaar werd er 4,8 procent meer geconsumeerd. De toename was daarmee minder groot dan in mei en juni, toen de consumptie op jaarbasis nog beduidend harder groeide. Maar dat komt volgens het statistiekbureau doordat de consumptie in mei en juni van 2020 op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown.
Online
Ruim drie weken geleden meldde het CBS al dat de detailhandel in juli 3,4 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. De omzet van de non-foodsector groeide, terwijl de omzet van de foodsector licht kromp. Online werd er door winkeliers ruim 11 procent meer omgezet.
Ook de investeringen van bedrijven zaten in juli in de lift. Deze groeiden volgens het CBS met 4,2 procent op jaarbasis. Vooral de investeringen in gebouwen zijn toegenomen. Voor infrastructuur en auto’s werd door het bedrijfsleven juist minder geld uitgetrokken. Ten opzichte van juli 2019 lagen de investeringen ongeveer 1 procent hoger.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vattenfall en Eneco zagen afgelopen jaar 10 tot 30 procent meer mensen met betalingsachterstanden
De grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben het aantal klanten met betalingsproblemen het afgelopen jaar flink zien toenemen. Over heel 2022 kwam het aantal mensen met betalingsachterstanden bij Vattenfall 20 tot 30 procent hoger uit. -
Met video7
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Medewerkers Veluwse vestiging fabrikant van fietsonderdelen Shimano zijn baan kwijt: ‘Sloeg in als een bom’
36 medewerkers van Shimano uit Nunspeet zijn hun baan kwijt. De fabrikant van fietsonderdelen vertrekt definitief van de Veluwe door uitbesteding van het magazijn. ,,Het sloeg in als een bom, maar we groeien hier uit ons jasje”, zegt woordvoerder Kim Edwards. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Met een knisperende cilinder van Urenco hebben een half miljoen huishoudens een jaar stroom
Veel van wat zich binnen Urenco in Almelo afspeelt, is staatsgeheim. Maar een ontwikkeling deelt directeur Ad Louter graag met de wereld: het bijzondere bedrijf heeft de tijd mee. Kernenergie, waarvoor Urenco verrijkt uranium levert, wint aan populariteit.
-
Forse loonstijging voor beveiligers: ruim 20 procent erbij
Beveiligers zien hun salaris de komende tijd stijgen met ruim 20 procent. Voor beveiligers die werkzaam zijn op Schiphol kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die vakbond CNV heeft gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen 20.000 mensen werkzaam zijn. Het betreft geen nieuwe cao, maar een cao-verlenging van negen maanden tot 1 april 2024. -
-
-
Cryptobeurs Coinbase krijgt 3,3 miljoen euro boete om ontbreken Nederlandse registratie
De Nederlandsche Bank legt cryptobeurs Coinbase een boete op van 3,3 miljoen euro, omdat de beurs in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?