Charlene de Carvalho-Heineken.
Volledig scherm
Charlene de Carvalho-Heineken. © ANP

De 500 rijkste aardbewoners werden in 2019 nóg rijker, twee Nederlanders in de lijst

De vijfhonderd rijkste aardbewoners hebben in 2019 hun gezamenlijke vermogen met 1,07 biljoen (1070 miljard) euro zien toenemen. Volgens cijfers van de Bloomberg Billionaire Index heeft deze groep superrijken in totaal nu zo’n 5,5 biljoen euro aan bezittingen.

De miljardairs maken daarmee hun verlies van vorig jaar meer dan goed. Toen leverden ze als gevolg van dalende beurskoersen zo'n 400 miljard euro in. 

De Franse miljardair Bernard Arnault is de grootste stijger. De oprichter en bestuursvoorzitter van het luxegoederenbedrijf Louis Vuitton Moët Hennesy kreeg er dit jaar 32,6 miljard euro bij en staat nu derde op de mondiale lijst van rijkste mensen. De lijst wordt aangevoerd door Amazon-baas Jeff Bezos en voormalig-Microsoft topman Bill Gates. 52 van de 500 superrijken zagen dit jaar hun vermogen dalen.

Lees verder onder de foto

Microsoft-oprichter Bill Gates.
Volledig scherm
Microsoft-oprichter Bill Gates. © REUTERS

Er staan twee Nederlanders in de rijkenlijst van Bloomberg. Ook zij zagen hun vermogen dit jaar toenemen. Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken bezit volgens de lijst nu de lieve som van ruim 14 miljard euro en komt daarmee terecht op plaats 86. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding moet genoegen nemen met positie 443. Maar ook hij heeft met een bezit van 4,3 miljard euro bepaald geen klagen.

Scheefgroei

In de Verenigde Staten is het aandeel van de allerrijksten in het totale vermogen van het land het grootst sinds 1929. Dat is het jaar dat de wereldeconomie instortte als gevolg van de beurskrach op de aandelenbeurs in New York. Progressieve politici in de VS en elders in de wereld pleiten vanwege de scheefgroei in de bezitsverhoudingen voor radicale economische hervormingen, bijvoorbeeld via hogere belastingen op vermogen.