Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Dreigt de kleine spaarder straks toch de pineut te worden?

Het is het schrikbeeld van menig Nederlander: straks moet je je bank betalen om je zuurverdiende spaarcenten te stallen. Zover lijkt het nog niet, maar de stap van ABN Amro om de rente te verlagen naar 0 procent brengt ons wel akelig dichtbij dat doemscenario.

Komt er een boete op sparen?

Nou… eigenlijk is die er al een tijdje. Alleen niet voor Jan Modaal. Vermogende klanten moeten bij sommige banken al betalen voor hun spaargeld. Dat was al zo bij ABN en ING. En ook bij banken als Van Lanschot en Insinger Gillissen en Bunq betalen rijke klanten. Het rentepercentage van ABN was onbekend, maar sinds maandag is duidelijk dat vanaf april klanten met een vermogen van boven de 2,5 miljoen euro 0,5 procent gaan betalen. Het gaat om pakweg 5200 klanten, zo’n 5 procent van het totaalaantal klanten.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.