Driekwart van Amsterdamse Airbnb-adressen verdwenen na invoering van registratieplicht
Verhuurplatform Airbnb verloor in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. De gemeente hoopt zo eindelijk de overlast door het toerisme in de stad te beteugelen.
Begin deze maand verloor Amsterdam in één klap driekwart van het aanbod aan particuliere vakantiewoningen (vakantieverhuur en B&B) omdat een nieuwe registratieplicht van kracht werd, blijkt volgens de Volkskrant uit een peiling door de gemeente, uitgevoerd op 28 maart en op 4 oktober.
Amsterdam probeert de overlast en het onttrekken van huizen aan de woningmarkt door vakantieverhuur al langer te bestrijden. Zo gelden beperkingen als een maximum van 30 dagen per jaar en hooguit vier personen per adres. De verhuurplatforms delen geen gegevens, wat controle lastig maak.
Boete
Sinds 1 oktober mogen daarom alleen nog particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente hun woning aanbieden op verhuurplatforms als Airbnb. Die kunnen vanaf volgend jaar een boete krijgen als ze toch ongeregistreerde verhuurders accepteren.
De registratieplicht maakt het voor de gemeente mogelijk om meer informatie over de aanbieders te krijgen. Daarnaast maakt Airbnb nu gebruik van een zogenoemd ‘City Portal’, wat overleg tussen gemeente en het platform mogelijk maakt. Boze buren kunnen klachten 24 uur per dag kwijt bij een hulplijn.
Onstuimig
De gemeente concludeert dat het aantal verhuuradressen in Amsterdam is gezakt van 18.715, naar 4.128. Het gaat om de aanbieders Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO. Het aanbod op het dominante Airbnb zakte nog sterker: van 16.648 naar 2.924.
Ondanks de strengere regels verwacht Airbnb zelf dat het aanbod blijft groeien. Ervaringen in andere steden zouden dat onderstrepen. Ook zou het aanbod buiten de grote steden ‘onstuimig’ groeien. Om het verhuur binnen de perken te houden, ‘proportionele regulering’, wordt de samenwerking met overheden versterkt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Angst voor gesjoemel met aangifte door personeelstekort Belastingdienst
Door personeelstekort heeft de Belastingdienst veel te weinig mensen beschikbaar om aangiftes te controleren. Het aantal traditionele handmatige onderzoeken liep in de afgelopen jaren met zeker 65 procent terug, van ruim 600.000 in 2016 tot zo’n 212.000 dit jaar. De dienst maakt zich zorgen over het teruglopende toezicht. -
PREMIUM4
Russische economie langzaam gesloopt: sancties gaan hun tol nog eisen
De Russische economie is door de ongekende sancties van het Westen wegens de oorlog met Oekraïne niet ingestort. Maar er is zwaar weer op komst. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Vattenfall en Eneco zagen afgelopen jaar 10 tot 30 procent meer mensen met betalingsachterstanden
De grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben het aantal klanten met betalingsproblemen het afgelopen jaar flink zien toenemen. Over heel 2022 kwam het aantal mensen met betalingsachterstanden bij Vattenfall 20 tot 30 procent hoger uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
'Financiële ademruimte voor diegenen die het hard nodig hebben, maar prijzen in supermarkt blijven hoog’
De financiële situatie van veel huishoudens zal er dit jaar beter uitzien dan in 2022. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat de koopkracht van sommige huishoudens ziet toenemen met ruim 8 procent. Toch blijft ook dit jaar onzekerheid boven de markt hangen over onder meer inflatie en de energierekening. -
PREMIUM
Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden: ‘Fantastisch als we dieren niet meer hoeven te slachten’
De eerste kweekvleesboerderij van Nederland is een stap dichterbij. Een groep bedrijven en wetenschappers werkt aan een ontwerp. Samen hebben ze bijna een miljoen euro opgehaald voor onderzoek.