Easyjet compenseert als eerste Europese luchtvaartmaatschappij CO2-uitstoot
EasyJet gaat als eerste luchtvaartmaatschappij in Europa de CO2-uitstoot van kerosine compenseren voor zijn passagiers. De prijsvechter gaat hier direct mee aan de slag, zo meldde het bedrijf vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.
Delen per e-mail
De maatschappij gaat de CO2-uitstoot compenseren door geld te investeren in duurzame projecten. Dit zijn projecten rond onder meer bosbouw, hernieuwbare energie en lokale initiatieven van gemeenschappen, waaronder zonneprojecten in India en waterputten in Oeganda en Eritrea.
Afgelopen jaar stootten de vliegtuigen van easyJet ongeveer 8,2 miljoen ton CO2 uit. Om die uitstoot te compenseren, denkt de luchtvaartmaatschappij in het eerste jaar ongeveer 25 miljoen pond, omgerekend ruim 29 miljoen euro, nodig te hebben. De rekening van de compensatie zal niet worden afgewenteld op de passagier, belooft de Britse maatschappij.
EasyJet, de nummer twee van Europa, is al langer bezig met verminderen van CO2-uitstoot; zo heeft de Britse luchtvaartmaatschappij de uitstoot voor elke kilometer die een passagier aflegde sinds 2000 verminderd met een derde. In 2022 moet de uitstoot met nog eens tien procent omlaag ten opzichte van drie jaar geleden. Dat denkt het bedrijf onder meer te kunnen realiseren met nieuwere vliegtuigen en vliegtuigmotoren en door het gewicht aan boord te verminderen.
Elektrisch vliegen
De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat de compensatie van CO2-uitstoot slechts een tijdelijke oplossing is tot er nieuwe technologieën zijn die de luchtvaart bij de bron duurzamer maken. ,,We willen hiermee een brug bouwen naar nieuwe innovaties en nieuwe technologieën", luidt de boodschap.
In dat kader maakte het Britse bedrijf vandaag ook bekend samen met vliegtuigmaker Airbus geld te gaan steken in onderzoek naar en ontwikkeling van hybride en elektrische vliegtuigen. Met de samenwerking met Airbus hoopt het bedrijf over ongeveer tien jaar zonder uitstoot binnen Europa te kunnen vliegen. De maatschappij werkt al samen met de Amerikaanse pionier Wright Electric die volledig elektrische vliegtuigen ontwikkelt. Die toestellen zullen naar verwachting pas op zijn vroegst rond 2050 beschikbaar zijn.
‘Goede stap’
Greenpeace vindt het besluit van easyJet om te investeren in technieken die schoon zijn een goede stap. ,,Ondertussen zou easyJet ook kunnen schrappen in het aantal korte vluchten, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Londen en hiervoor vervangende treinreizen aanbieden", reageert campagneleider Dewi Zloch van de milieuclub.
Tegelijkertijd zegt het de compensatie van CO2 geen oplossing te vinden. ,,Het maakt vliegen namelijk niet klimaatneutraal. Onze vliegvelden moeten kleiner zodat we minder CO2 uitstoten. Easyjet is een van de meest vervuilende bedrijven in Europa. Dus daar ligt een schone taak voor deze grote vervuiler”, aldus Zloch.
Meer initiatieven
In de luchtvaartsector vinden meer van dit soort initiatieven plaats. Onlangs maakte Sunweb, een van de grootste reisorganisaties van Europa, bekend voor alle pakketreizen de CO2-uitstoot te compenseren. Het benadrukte de reiziger geen extra kosten te berekenen, de reisorganisatie neemt de kosten van de CO2-compensatie op zich voor de vlucht, busreis, transfer en accommodatie. Het bedrag van de compensatie komt uit op meer dan 1 miljoen euro.
,,We zijn ons ervan bewust dat CO2-compensatie niet de oplossing voor klimaatverandering is, maar het is cruciaal om nu actie te ondernemen in de reisindustrie", zei Tim van den Bergh van Sunweb Group.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
De week van Phlippen Neutraal in tijden van vergroening
Sandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
PREMIUM
Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland. -
‘ING schikt ook in Italië voor miljoenen in zaak witwaspraktijken’
ING heeft een voorlopige schikking bereikt met de Italiaanse autoriteiten in een onderzoek rond witwassen. Om een punt te zetten achter de kwestie betaalt ING 30 miljoen euro, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. -
‘Plannen Shell, BP en rest oliesector leveren evenveel uitstoot op als 1200 nieuwe kolencentrales’
De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. -
PREMIUM
Amazon en Bol.com hijgen in de nek van Wehkamp
2020 wordt het jaar van de waarheid voor Wehkamp. Het online warenhuis kan een frontale aanval van Amazon en Bol.com verwachten, denken experts. En: het kan wel eens buigen of barsten worden.
-
Topman vliegmaatschappij Garuda ontslagen na smokkel van dure Harley Davidsons
De topman van het Indonesische Garuda Indonesia is afgezet, omdat de luchtvaartmaatschappij motorfietsen het land in zou hebben gesmokkeld. Daar zat ook een Harley Davidson voor hemzelf bij. De rest van de directie zal worden doorgelicht. -
Minister Hoekstra blijft positief over EU-spaargarantie
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) geeft de moed niet op over een Europese spaargarantie. ‘Integendeel’, zei hij in Brussel waar de EU-ministers van Financiën de afgelopen nacht geen akkoord konden bereiken over een EU-depositogarantiestelsel. ,,De discussie is losgetrokken”, aldus de bewindsman. -
PREMIUM
‘Parttime werken is geen verworvenheid maar een groot probleem’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.