Economie in Nederland toch gegroeid, bedrijven boeken recordwinst
De economie van Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar toch gegroeid ten opzichte van het slotkwartaal van 2021. Dat komt met name doordat huishoudens meer uitgaven, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook met de Nederlandse bedrijven gaat het goed: zij boekten in het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst.
In tegenstelling tot de eerdere voorspellingen van het CBS, waar sprake was van een stagnatie, wordt nu een groei van 0,4 procent gemeld. Dat komt onder meer omdat er in het eerste kwartaal meer geld werd gespendeerd in de horeca, de cultuur- en recreatiesector en sportscholen, door het einde van de coronalockdown eind januari.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 6,7 procent, iets minder dan de eerdere raming, die op 7 procent uitkwam. Nederlandse bedrijven zetten in de eerste drie maanden van dit jaar een recordwinst in de boeken van 81,5 miljard euro, 13,7 miljard euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Sinds het begin van de metingen eind vorige eeuw werd nog nooit zoān hoge winst geboekt in de eerste maanden van het jaar.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Een deel van die winst komt van de horeca, reisbureaus en luchtvaart, die met het einde van de coronamaatregelen weer op volle kracht konden draaien. Maar met name de delfstoffenwinning, de petrochemische industrie en de energiebedrijven boekten meer winst, onder meer vanwege de gestegen energieprijzen.
Huishoudens meer te besteden
Hoofdmotor achter de economische groei zijn de hogere uitgaven van huishouden. Zij spendeerden niet alleen meer, maar hadden in het eerste kwartaal van dit jaar in doorsnee ook meer inkomsten in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug. Dat komt volgens het CBS onder meer door hogere lonen en de aanwas van banen. Zowel het inkomen van werknemers als dat van zelfstandigen lag hoger. De totale beloning nam met bijna 8 procent toe. Het aantal banen steeg dik 5 procent en het aantal gewerkte uren steeg met 7,6 procent. Daarbij was er sprake van een gemiddelde cao-verhoging van 2,5 procent.
Wel betaalden huishoudens 6,5 procent meer aan belastingen en sociale premies. Verder steeg het aantal uitkeringen voor bijvoorbeeld AOW en arbeidsongeschiktheid. Ook meldt het CBS dat de hypotheekschuld is toegenomen. In het eerste kwartaal ging het daarbij om een bedrag van dik 10 miljard euro tot ruim 795 miljard euro. Maar doordat de economie harder groeide dan de hypotheekschuld nam deze als percentage van het bruto binnenlands product af van 91,7 procent in het laatste kwartaal van 2021 naar 90,4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.
Overheidssaldo voor eerst sinds corona positief
Ook geeft de overheid voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis minder uit dan er binnenkomt. Volgens het CBS haalde de overheid in het eerste kwartaal van dit jaar zoān 7 miljard euro meer op dan ze uitgaf. Het Rijk inde onder andere meer geld via de vennootschapsbelasting en de btw. Dat leverde respectievelijk 3 miljard en 2 miljard euro aan extra inkomsten op. Daarnaast lagen de kosten zoān 2 miljard euro lager. Dat kwam vooral door de lagere uitgaven aan coronasteun. Aan sociale uitkeringen gaf de overheid wel meer uit. Deze kosten stegen met 2 miljard euro.
De overheidsschuld nam in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 3 miljard euro af naar 446 miljard euro. Dat komt neer op 50,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Wel verwacht de overheid later dit jaar nog een aantal financiƫle tegenvallers, aldus het CBS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
2
Topvrouw KLM voorspelt dat personeelstekorten in luchtvaart nog lang te merken zullen zijn
Hoewel de problemen op Schiphol afnemen, zullen de gevolgen van de personeelstekorten in de luchtvaart net als elders in de maatschappij nog lang te merken zijn. Dat verwacht de nieuwe KLM-topvrouw Marjan Rintel. ,,We zijn bezig rust en stabiliteit te creĆ«ren. Is het goed genoeg? Nee, dat is het nog niet, maar het gaat elke week beter.ā -
PREMIUM
Aantal camperbedrijven stijgt snel (net als de verkoop)
Het aantal camperbedrijven in Nederland groeit als kool. Dat past in de trend dat Nederlanders steeds vaker met campers op vakantie gaan. Corona gaf dat nog eens een extra boost. De afgelopen vijf jaar kwamen er ruim 350 camperbedrijven bij. De teller staat nu op 836 (een plus van 78 procent). Vooral in Gelderland kun je met 146 camperbedrijven goed terecht. -
Met tropisch weer op komst, stijgt vraag naar zwembadjes en ventilatoren
Nederlanders bereiden zich volop voor op de verwachte zomerse temperaturen van volgende week. Winkelketens Hema, Blokker en Action merken nu veel meer vraag naar producten als opblaaszwembaden, ventilatoren en mobiele aircoās dan tijdens eerdere weken. Hema verkoopt nu ongeveer twee keer meer ventilatoren dan vorige week. -
PREMIUM
Acute kiespijn ās nachts? RenĆ© wachtte een flinke rit: āWist niet wat ik hoordeā
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoordeā, is Apeldoorner RenĆ© Heus nog altijd stomverbaasd.
-
PREMIUM
Liever geen kunstmest meer, maar kunnen we wel zonder?
Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig. Kunstmest is daardoor slecht voor het klimaat, en op dit moment ook nog eens schreeuwend duur. Is het mogelijk om ons voedsel te verbouwen zonder kunstmest? -
Ondernemersvertrouwen gedaald
Onderzoek: meeste bedrijven kunnen hogere kosten amper doorberekenen
De meeste bedrijven in Nederland kunnen de flinke kostenverhogingen van de laatste tijd niet of maar voor een klein deel doorberekenen. Mede daardoor gaat het ondernemersvertrouwen over een breed front omlaag. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hĆØ? Ik zou niet weten waaromā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.