Volledig scherm
© AFP

‘Eerste klanten oliegigant Aramco al gedupeerd door droneaanvallen’

De Saoedische oliegigant Aramco heeft aan minstens vier klanten laten weten dat olieleveringen in oktober later plaatsvinden dan afgesproken, als gevolg van de droneaanvallen op twee olie-installaties dit weekend. Dat zegt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het zijn de eerste tekenen dat de productieproblemen door de aanvallen afgelopen zaterdag op locaties in Abqaiq (de grootste olieraffinaderij ter wereld) en Khurais (een van de belangrijkste olievelden van het land) doorsijpelen naar de leveringen. 

Door de aanval is ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd weggevallen. Gisteren meldde Bloomberg al op basis van bronnen dat het weken tot maanden gaat duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld. De eerste inschatting was dat het slechts een paar dagen zou duren. 

Als het herstel daadwerkelijk weken op zich laat vallen, dan zou de prijs volgens analisten en handelaars wel eens naar de 80 of 90 dollar per vat kunnen schieten. Zo’n prijsschok zou voor de toch al strompelende wereldeconomie op een bijzonder slecht moment komen.

Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, heeft door de aanval de helft van zijn olieproductie zien wegvallen. Het tijdelijke verlies van 5,7 miljoen vaten per dag is de grootste aanbodschok ooit voor de oliemarkt. Zelfs het verlies van de Koeweitse en Iraakse olieaanvoer in augustus 1990 is hiermee overtroffen. Destijds viel Saddam Hoessein zijn buurland binnen. De verstoring is ook groter dan het verlies van de Iraanse productie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.