Volledig scherm
© ANP

Energiebedrijven eisen voor miljoenen aan schadeclaims via Nederland

Internationale energiebedrijven gebruiken vaak Nederlandse brievenbusbedrijven voor hun miljoenenclaims tegen landen die hun regels aanscherpen. Dat blijkt uit een rapport van non-profitorganisaties TNI en CEO.

Op basis van het internationale energieverdrag Energy Charter Treaty (ECT) kunnen bedrijven een schadevergoeding eisen voor nadelige beslissingen van landen waarin zij actief zijn. Het gaat vaak om claims van miljoenen euro's. Om gebruik te maken van dit verdrag moet het vestigingsland van het bedrijf het verdrag wel ondertekend hebben. Slechts 48 landen, waaronder Nederland, hebben dit gedaan.

Bedrijven die toch een schadevergoeding willen eisen, gebruiken daarom brievenbusfirma's in landen die het ECT-verdrag wel hebben ondertekend. 20 procent van alle claims komen daardoor van Nederlandse brievenbusbedrijven.

TNI en CEO waarschuwen dat deze praktijk de energietransitie kan tegenwerken. In het verleden gebruikte Vattenfall ECT onder meer om Duitsland te dwingen regelgeving voor kolencentrales in te trekken.

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.