Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Energierekening in 2019 fors omhoog

De energierekening valt volgend jaar een stuk hoger uit dan voorgaande jaren. We gaan meer betalen voor gas en elektriciteit en ook de stijging van de energiebelasting drijft de prijs flink op.

De elektriciteitsprijs staat op dit moment op het hoogste punt sinds 2010. Betaalden we in februari nog 37 euro/MWu, inmiddels is dit opgelopen tot 63. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Energiemonitor van ABN Amro. 

Voor de stijging zijn meerdere redenen. De prijs van CO2-emissierechten zijn verdriedubbeld sinds begin dit jaar, waardoor eveneens de prijs van gas is gestegen. Daarnaast is er een toegenomen vraag naar kolen en naar gas voor het vullen van de gasopslag in de winter. Ook is er een stijging in de energievraag vanuit België, waar de kerncentrales de nodige problemen kennen.

Tel bij deze factoren de stijgende energiebelastingen voor komend jaar op en de energierekening valt fors hoger uit. Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 150 euro meer aan belastingen op gas en elektra betalen, een kwart meer dan dit jaar. De Woonbond merkt op dat ook huurders meer geld kwijt zullen zijn aan de betreffende belastingen, omdat huurwoningen in doorsnee minder zuinig zijn.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.