Eurozone versoepelt voorwaarden Griekenland
BRUSSEL - De regeringsleiders van de eurolanden zijn het eens geworden over soepelere leenvoorwaarden voor Griekenland. EU-president Herman Van Rompuy heeft dat zaterdag gezegd na een extra top van de zeventien eurolanden.
De Grieken hoeven 1 procent minder rente te betalen over hun lening. Ook wordt de looptijd verlengd van drie naar zeven jaar. Volgens premier Mark Rutte hebben de Grieken wel moeten beloven dat ze voor 50 miljard euro extra aan staatsbedrijven privatiseren.
110 miljard
Het noodlijdende Griekenland heeft vorig jaar 110 miljard euro geleend van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land had zware bezuinigingen doorgevoerd en beloofd meer belastingen binnen te halen. Maar kredietbeoordelaars hadden de afgelopen dagen al hun twijfel uitgesproken of de Griekse maatregelen voldoende zijn om te voldoen aan de voorwaarden.
Ook het armlastige Ierland had gevraagd om soepeler voorwaarden. De regeringsleiders hebben dat vooralsnog geweigerd. 'We gaan er wel over doorpraten. De Ieren moeten een extra inspanning doen', zei premier Rutte. Duitsland en Frankrijk willen dat Ierland zijn vennootschapsbelasting verhoogt, maar daar wil Dublin niet aan. Premier Rutte zei dat je moet oppassen dat je niet een van de weinige dingen afpakt die de Ierse economie voordeel geeft.
Reddingsfonds
De regeringsleiders van de eurolanden besloten tevens om het reddingsfonds voor noodlijdende landen te versterken. De 440 miljard die de eurolanden hebben toegezegd zal hoe dan ook beschikbaar komen, aldus Rutte. Dat betekent dat de eurolanden voor een hoger bedrag garant moeten staan. Voor Nederland loopt het bedrag daardoor op van 26 naar circa 50 miljard euro.
De eurolanden zijn het verder in beginsel eens geworden over een hardere aanpak van lidstaten die hun overheidsfinanciƫn uit de pas laten lopen. Er komen niet alleen hogere boetes, maar de Europese Commissie krijgt ook meer macht, aldus Rutte. Als zij vindt dat een lidstaat aangepakt moet worden, zal dat in principe ook gebeuren. In het verleden wisten landen die in de fout waren gegaan steeds onder een sanctie uit te komen door politieke steun van andere lidstaten.
Beter afstemmen
De eurolanden gaan ook hun economisch beleid beter op elkaar afstemmen. Er worden echter geen bevoegdheden aan Brussel overgedragen, aldus Rutte.
De afspraken van de eurotop zijn nog maar voorlopig. Tijdens een reguliere EU-top over twee weken worden definitieve besluiten genomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Coronaschulden duwen 50.000 in kern gezonde bedrijven naar afgrond
Zo'n 50.000 in de kern gezonde bedrijven dreigen de komende jaren onnodig failliet te gaan omdat ze geen lening kunnen krijgen. Het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (IMK) denkt een methode te hebben gevonden om dat te voorkomen. -
PREMIUM
Tekort aan babyvoeding VS leidt tot paniek: āIk heb nog maar een voorraad voor drie dagen!ā
Er heerst groeiende paniek onder Amerikaanse ouders: delen van het land kampen met een nijpend tekort aan babyvoeding. Ouders lengen voeding aan of rijden uren op zoek naar poedermelk. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFTās. -
Veel failliete bedrijven ontvingen eind 2021 nog coronasteun
Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiƫle steun kreeg vanwege de coronapandemie.
-
Van Rompuy: akkoord over europact
BRUSSEL - De zeventien regeringsleiders van de eurolanden zijn het vrijdag eens geworden over een pact over de euro. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy bekendgemaakt via Twitter. In Brussel vond een speciale top plaats van leiders van de eurolanden. -
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMAchtergrond
Britse posterijen joeg filiaalhouders ten onrechte de gevangenis in
Honderden filiaalhouders van Britse postkantoren strijden om compensatie. Rond een dreigende privatisering van de Post Office werden ze vervolgd voor fouten in ondeugdelijke software.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer