Volledig scherm
© ANP

FNV houdt vast aan looneis van 5 procent: ‘Top profiteert, mensen die het werk doen minder’

Vakbond FNV gaat bij de cao-onderhandelingen wederom inzetten op een loonsverhoging van 5 procent. Dezelfde eis als vorig jaar, toen de hoogste eis in dertig jaar tijd. Die werd bij lange na niet gehaald. De gemiddelde loonstijging in akkoorden kwam dit jaar niet veel hoger uit dan 3,1 procent.

Traditiegetrouw komt de vakbond een dag voor Prinsjesdag met zijn looneis, waarmee de FNV de onderhandelingen voor de nieuwe cao's in gaat. Dit jaar is die wederom op vijf procent vastgesteld. Behalve die verhoging wil de vakbond realiseren dat binnen drie jaar iedereen minimaal veertien euro per uur verdient. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn, aldus de bond. Daarbij moeten werknemers meer grip op hun werktijden krijgen en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen.

,,Waarom verdient een thuiszorger, ober of distributiemedewerker minder dan veertien euro? Waarom verdient de CEO meer dan honderd keer wat de werknemer verdient? Top en aandeelhouders profiteren, terwijl er veel te weinig gaat naar de mensen die het werk doen", licht Zakaria Boufangacha, lid dagelijks bestuur FNV, de nieuwste looneis toe.

Hoewel de hoge looneis van dit jaar, de hoogste in 30 jaar tijd, bij lange na niet is ingewilligd, houdt de vakbond dus ook voor 2020 vast aan de vijf procent. De vakbond benadrukt dat er in zo'n tien cao’s, met name in de industrie, wel succes werd geboekt: daar werd een stijging van 4 tot 5 procent behaald.

Boufangacha: ,,Het is hoog tijd dat alle werkgevers kleur gaan bekennen. Gunnen ze hun werknemers een goede cao met goed werk en eerlijk inkomen? Of gaan ze door met het bedenken van trucjes om de lonen zo laag mogelijk te houden en zo min mogelijk belasting te betalen?”

Salaris topmannen

De roep om personeel beter te belonen, is niet afkomstig van de vakbonden. Zelfs premier Mark Rutte roerde zich afgelopen juni in de discussie. Hij stelde dat de cao-lonen te langzaam stijgen, terwijl de economie goed draait. Hij dreigde dat als grote bedrijven niet ‘aanzienlijk’ betere cao’s afsluiten, lastenverlaging voor werkgevers niet zou doorgaan. 

„Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen”, zei Rutte in juni. Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde op haar beurt kritisch: de lonen waren wel degelijk fors gestegen, alleen houden werknemers er steeds minder netto aan over doordat het kabinet allerlei lasten verzwaart. 

Het Centraal Planbureau voorziet ook dat de lonen volgend jaar zullen stijgen; voor 2020 verwacht het een loonstijging van 2,5 procent. 

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’