Volledig scherm
PREMIUM
© ROBIN UTRECHT

Gasvrij wonen: 'Hoe eerder, hoe beter, maar wees niet té gehaast'

Gisteren werd bekend dat er een flinke belastingverhoging op stapel staat voor gasverbruik. In april kondigde een meerderheid van de bouwbedrijven al aan dat er wat hen betreft vanaf 2019 geen nieuwbouwwoning met gas meer bij komt. En dan is er nog de kwestie in Groningen. Alternatieven zijn duidelijk de toekomst, maar waar moet je als particulier beginnen?

Toen hij een nieuwbouwhuis kocht waarbij een gasaansluiting in de plannen stond, begon Evert Hassink van Milieudefensie met onderhandelen. Na enig aandringen ging de projectontwikkelaar overstag: de woning werd gasloos opgeleverd. ,,We moesten wel ons best doen om het voor elkaar te krijgen, maar het is uiteindelijk voor relatief weinig geld gelukt", aldus de campagneleider Energie van de milieuorganisatie.

,,Gasvrij wonen is een goed idee. Hoe eerder, hoe beter", zegt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Klare taal. Toch is de keus om aardgas achterwege te laten niet altijd zo simpel als bij het nieuwbouwhuis van Hassink. Bij een oudere woning heeft de bewoner immers te maken met bestaande leidingen.

Bovendien is halsoverkop overgaan op gas ook niet automatisch energiezuinig. ,,Als je een warmtepomp plaatst in een slecht geïsoleerd huis, kun je zelfs meer gaan verbruiken", waarschuwt Stolk.