Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Geen zon en wind, maar toch stroom: zó doen we dat in de toekomst

KlimaatserieDe grote verbouwing van Nederland is begonnen: in 2050 moet onze hele samenleving van de fossiele brandstoffen af zijn. In onze klimaatserie vertellen we hoe. Aflevering 1: Maar wat als het niet waait en de zon niet schijnt?

Dat we onze telefoons elke dag kunnen opladen en onze koelkasten koelen, danken we aan gas en kolen. Bij verbranding in grote energiecentrales leveren deze fossiele brandstoffen stroom (en broeikasgassen) op. Dat is straks verleden tijd. Binnen twaalf jaar zijn het vooral de wind en de zon die zorgen dat onze lampen 's avonds branden. In 2030, zo werd vorige week duidelijk uit het klimaatakkoord, moet de hoeveelheid groene stroom die we in Nederland oogsten uit de natuur vervijfvoudigd zijn. Honderden extra windmolens worden daarvoor bijgebouwd, miljoenen zonnepanelen geïnstalleerd.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaas-pakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.